Гласът на Капитал Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в

...
Гласът на Капитал Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в
Коментари Харесай

Подкаст | Банки в минало свършено и сегашно време

Гласът на Капитал

„ Гласът на Капитал “ е седмичен подкаст, в който публицистите описват най-важната история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор.
През октомври 2023 година " Капитал " навърши 30 години от първия си оповестен брой.По случай рождения ден публицистите от вестника създават поредност от " исторически " тематики в поредицата " Капитал 30: Големите тематики ". Ще се разровим в архива на " Капитал ", ще си напомним основни събития от историята на България, ще напомним кои бяха основните герои и случки, по какъв начин изглеждаха нещата тогава и по какъв начин в този момент - с цел да осмислим предишните събития през сегашното.Очаквайте останалите материали по тематиката в седмичния брой на " Капитал " и на www.capital.bg. Your browser does not support the audio element.
В този епизод на подкаста " Гласът на Капитал " се връщаме още веднъж в зората на прехода. Една от неговите " Големите тематики ", която постоянно е била и водеща за вестника, е банковият бранш с всичките му възходи и падения. Промените са в действителност грандиозни. Като стартираме от наследената от социализма система на монобанка - цялостен държавен монопол през безусловно политически подвластната Българска народна банка и стигнем до днешният съвременнен финансов бранш, доминирани от чстни мултинационални банки и контролиран по европейски правила (и частично от европейски институции. Пътят обаче несъмнено не е равен и минава през основни катаклизми.

Разговаряме с Иван Ненков, който е в двойнствена роля. От една страна в ранните безредни години на 90-те той е финансов публицист (последователно в " 24 часа " и " Капитал " ) и отразява зараждащите се банки и потапянето им в рецесията на 1996-7 година А от друга в следствие е финансист с директен взор върху процесите и настоящите лица на пазарите. От него ще научите още:
Реклама
Как са се раждали първите частни банки и кой с какви връзки ги създаваше Дали крахът им през 1996-7 година е бил режисиран сюжет или поредност от неточности Кой какъв брой е отговорен - банкери, политици, регулатор Имаше ли късмет този прелом да бъде избегнат Научени ли бяха уроците от него Какво е било да си публицист, който отразява всичко това Защо беше позволен банкрутът на КТБ 2014 година и по какво той наподобява с тези от 90-те Как наподобява банковият бранш 30 години по-късно

Повече четете в като също може да ви е забавно и по тематиката.
Свързани публикации Девет от 10 взаимни фонда са с облага 13 октомври 2023, 16:15 Банките в бурите на прехода 13 октомври 2023, 06:10
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР