Гласът на баща му, бръмченето на автомобилите, звукът на ножицата,

...
Гласът на баща му, бръмченето на автомобилите, звукът на ножицата,
Коментари Харесай

Глухо дете чува за първи път благодарение на ново лечение в САЩ

Гласът на татко му, бръмченето на колите, звукът на ножицата, която подрязва косата му - 11-годишно момче чува за " първи път в живота си " след новаторска генна терапия, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на болница във Филаделфия, Съединени американски щати. 

Успехът - първият по рода си в страната, е вяра за пациентите по света, страдащи от загуба на слуха, породена от генетични разновидности, се споделя в изказване на Детската болница във Филаделфия, където е осъществено лекуването.

Айсам Дам е с дълбока глухота по рождение поради доста рядка особеност в един ген.

" Генната терапия за загуба на слуха е цел, която ние, лекарите и учените в тази област, преследваме повече от 20 години. Най-накрая я постигнахме ", сподели хирургът Джон Джермилър, шеф на отдела за клинични проучвания в отделението по отоларингология.

По думите на експерта генната терапия, приложена на дребния пациент, е имала за цел да поправя аномалията в доста необичаен ген. Изследването обаче може да проправи пътя за бъдещо приложение за повече от 150 други гени, виновни за загубата на слуха при деца.

При пациенти като Айсам Дам повреден ген предотвратява производството на протеина отоферлин, нужен на космените кафези във вътрешното ухо, с цел да преобразуват звуковите трептения в химически сигнали, изпратени до мозъка.

Аномалиите на гена за отоферлин са доста редки и съставляват сред 1 и 8 % от случаите на загуба на слух по рождение.

Момченцето е претърпяло интервенция на 4 октомври. Почти четири месеца по-късно слухът на Айсам се е подобрил дотам, че в този момент той има единствено лека до умерена загуба на слуха.
       
Други сходни проучвания с деца са в ход или следва да стартират в Съединени американски щати, Европа и Китай, като някои от тях са сполучливи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР