Гладът на AI за електричество ще бъде задоволен от малки

...
Гладът на AI за електричество ще бъде задоволен от малки
Коментари Харесай

Бъдещите центрове за данни може да имат ядрени реактори

Гладът на AI за електричество ще бъде удовлетворен от дребни атомни централи

Малкият модулен реактор може да откри едно от ранните си приложения в… бъдещите центрове за данни (графика: CC0 Public Domain)

С възхода на изкуствения разсъдък условията към изчислителните инфраструктури внезапно скочиха – а с това и потребността им от сила. Може би в бъдеще центровете за данни ще могат да се оправят с това предизвикателство по нов метод. Те ще си имат лични нуклеарни реактори. Дали концепцията ще се трансформира в действителност – към момента е рано да се каже. Но сигурно има редица опити в тази посока.

„ Един естествен център за данни се нуждае от 32 мегавата мощ в постройката. За AI център за данни става дума за 80 мегавата “, споделя Крис Шарп, основен софтуерен шеф в Digital Realty – американска компания, която може да се опише като „ пресечната точка на строителството и високите технологии ”. Тя построява центрове за данни.

AI системите употребяват доста повече електричество, просто тъй като правят доста повече обработка от общоприетите калкулации. Те „ дъвчат ” доста повече данни. Освен повече сила, за тази активност са нужни и доста повече кабели и изобщо поддържаща инфраструктура. 

Изискването за от ден на ден сила от съществуващата мрежа значи конкуренция с домовете и другите промишлености. „ Нашият бранш би трябвало да откри различен източник на сила “, декларира Шарп. Той счита, че спасението е нуклеарната сила. Според него, центровете за данни в недалечното бъдеще ще си имат лични специфични, вградени нуклеарни реактори.

Малка нуклеарна конкуренция

Въпросната технология е по този начин шумно рекламираният дребен модулен реактор (ММР). Става дума за планове за усъвършенствани реактори с към една трета от потенциала за произвеждане на електрическа енергия на обичайната огромна атомна централа.

Въпреки че сега няма ММР в комерсиална употреба по света, Китай строи първите в света. Всъщност сходна технология към този момент се употребява – от нуклеарните подводници. Междувременно университети като английския Imperial College London от години експлоатират дребни нуклеарни реактори за образователни и проучвателен цели. Собственият реактор на Imperial, ситуиран тъкмо край Лондон, работи от 1965 до 2010 година

Днес множеството компании, разработващи ММР за комерсиална приложимост, се концентрират върху подпомагането на градовете да задоволят енергийния си апетит. Докато това се случва, група профилирани компании взеха решение, че центровете за данни са най-хубавите претенденти за ММР.

„ Центровете за данни са гладни за сила. А с AI прекосяваме към ново равнище на условия за мощ “, споделя доктор Майкъл Блак, който управлява Центъра за нуклеарно инженерство в Imperial College London. „ Има към 50 плана за ММР. Предизвикателството е да ги изградим като еднотипни единици, фабрично, стандартизирайки индустриалните линии. Няма причина дребен бърз реактор да не може да зарежда център за данни, като се изключи че би трябвало да бъде утвърден от регулатора. “

Безопасност и регулации

В Съединени американски щати един ММР план от компания, наречена NuScale, към този момент е получил зелена светлина от Службата за нуклеарна сила. Междувременно в Обединеното кралство Службата за нуклеарно контролиране продължава да изследва ММР плановете на Rolls-Royce и американската софтуерна компания Holtec International. А американската енергийна компания Westinghouse желае да построи четири ММР в североизточна Англия, покрай съществуващата атомна електроцентрала Хартлпул.

Д-р Блук счита, че нуклеарните подводници оферират безапелационен мотив за сигурността за ММР технологията. „ Построяваме реактор и го слагаме в подводница, а хората спят на два ярда от него, “ акцентира Блук. Ученият предвижда, че присъединяване на софтуерния бранш в развиването на ММР ще се окаже решаващо.

Аргументи срещу – и контрааргументи

Съществува и опасението, че високата цена на ММР ще се окаже прекомерно огромна преграда. Това обаче е постоянно по този начин с всяка нова технология. Специалистите са уверени, че тъкмо софтуерният бранш, комуто нововъведенията са присъщи, ще се оправи с това. 

Глобалната еко-организация Грийнпийс се опълчва на нуклеарната сила от съображения за сигурност. Нейните експерти показват риска от повреди и нуждата от справяне с радиоактивните боклуци.

Спенсър Ламб, основен търговски шеф в английския разработчик на центрове за данни Kao Data, не гледа на нуклеарните уреди като на нещо чак толкоз обещаващо. „ Чувал съм за ММР. Но ще отнеме доста време да се построи център за данни с нуклеарен реактор … а революцията на AI се случва в този момент “, споделя той.

Изкуственият разсъдък като катализатор

Обратно в Калифорния компания, наречена Oklo, споделя, че има план за ММР, който е съвсем подготвен за стартиране. „ ИИ е катализаторът, главният мотор “, споделя Браян Гит, който дава отговор за бизнес-развитието в компанията. Oklo възнамерява да създава реактори, които, съгласно Гит, могат да се построяват хем бързо, хем безвредно.
още по темата
„ Хората слагат под въпрос жизнеспособността на нуклеарната сила заради отпадъчния артикул и риска от повреда “, споделя Гит. „ Ние рециклираме горивото през нашия реактор неведнъж, справяйки се с отпадъците, а новите реактори не могат да се стопят, те се самоохлаждат и саморегулират. “

Гит отхвърля да разкрие дали към този момент има подписани контракти с компании за центрове за данни, само че се фука, че „ всички огромни оператори демонстрират интерес “. После прибавя: „ Енергията е най-големият им проблем и те желаят да внедрят тази технология в границите на четири години, до 2028 година “

Гит показва, че неговите 25 години работа в енергийния бизнес са го убедили, че нуклеарната сила е единственият отговор на натиска, пред който е изправен светът на новите центрове за данни, натоварени с развиването на изкуствения разсъдък. „ Без нас те просто нямат силата да включат всички машини, от които се нуждаят. Ние подписваме писма за планове за съответни местоположения на центрове за данни във времевата рамка до 2028 година “

Е добре, по какъв начин ще наподобява личната нуклеарна централа на един център за данни? Oklo планува огромен контейнер от неръждаема стомана, който съдържа ММР, пуснат в 15-метрова дупка в земята. След това центърът за данни бива построен върху и към ямата с резервоара.

Показателно е, че Сам Алтман, водачът на водещата компания за изкуствен интелект OpenAI, е в борда на шефовете на Oklo от 2015 година Както споделя Гит за Алтман, „ той разпознава този проблем преди 10 години “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР