Гитанас Науседа, бивш главен икономист на литовското поделение на шведската

...
Гитанас Науседа, бивш главен икономист на литовското поделение на шведската
Коментари Харесай

Бивш банкер стана президент на Литва

Гитанас Науседа, някогашен основен икономист на литовското отделение на шведската Skandinaviska Enskilda Banken, е новият президент на Литва. На балотажа в неделя той събра поддръжката на 72% от гласоподавателите и победи Ингрид Шимоните.

" Ройтерс " разяснява, че безапелационната му победа евентуално се дължи на това, че той в никакъв случай не е заемал държавни постове и не е обвързван с никоя от огромните партии. 55-годишният банкер обещаваше в акцията си задоволително общи неща като това да се бори с несправедливостите и да направи всичко за възстановяване живота на елементарните жители.

Литва е парламентарна република, само че президентът е с " хибридна " роля на полу-президентска система. Той може да въздейства върху външната и вътрешната политика и утвърждава състава на държавното управление, премиера, съдиите, основния прокурор и шефа на централната банка.

Науседа не се съгласяваше в предшественичката си Даля Грибаускайте, която поддържаше Украйна и наричаше Русия " страна-агресор ", само че съобщи, че няма да отстъпва от твърдата линия по отношение на Москва и поддържа самодейността на Полша да има непрекъснато ситуирана огромна база на Съединени американски щати или НАТО. Грибаускайте няма право да остане на поста, защото изминаха два поредни мандата - оптималното разрешено съгласно Конституцията. Опонентката му Шимоните е някогашен финансов министър в дясноцентристко държавно управление.

Първото предизвикателство пред новия държавен глава ще бъде да приключи държавната рецесия. Премиерът Саулис Сквернелис даде обещание да подаде оставка в деня, в който Наудас встъпи в служба, откакто се кандидатира за президент и не съумя да стигне до втория тур. Кампанията бе белязана от недоволството на гласоподавателите от икономическото неравноправие и корупцията в Литва. Само България е страната от Европейски Съюз, в която неравенството е по-голямо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР