Гинофобията представлява силен ирационален страх от жени и спада към

...
Гинофобията представлява силен ирационален страх от жени и спада към
Коментари Харесай

Какво представлява гинофобията - страх от жени?

Гинофобията съставлява мощен несъизмерим боязън от дами и спада към групата на характерните уплахи. Специфични са уплахите, при които страхът е ориентиран към тъкмо избран предмет или условия, в тази ситуация дами. Често хората, които страдат от гинофобия, признават, че изпитват голяма тревога. За жал, даже когато осъзнаят, че нямат съображение да се опасяват, те остават тревожни.

Гинофобията не трябва да се бърка с мизогинията – ненавист, пренебрежение или предубеждения във връзка с дамите. Едното се дължи на боязън, а другото е заучен и нездравословен културен феномен.

Фобията към дами към момента не е приета за психологично разстройство и не е включена в Диагностичния и статистически справочник за психологични разстройства.

Причини, тригери и рискови фактори

Като множеството характерни уплахи, и тук роля играят както генетичните, по този начин и факторите, свързани със заобикалящата среда. Гинофобията е повлияна значително и от персоналния опит. Ако индивидът е претърпял контузия, обвързвана с жена, вероятността да развие характерен боязън е доста огромна. Психическият, физическият и половият тормоз, породен от представител на нежния пол да вземем за пример, може да отключи тревога в наличието на дами.

Някои от рисковите фактори за развиване на гинофобия са: възраст – нормално децата са по-податливи на фобии; генетична предразположеност – човек е податлив да изпитва несъизмерим боязън, в случай че има непосредствен родственик, който страда от обезпокоително разстройство или фобия; характер – сензитивните хора и тези, които по принцип гледат песимистично на живота, са по-застрашени от уплахи.

Симптоми

Някои от най-често срещаните признаци при човек, който страда от гинофобия, са: неочакван и вълнуващ боязън в наличието на жена или при мисълта за нея; отбягване на действия с присъединяване на жени; засилващо се възприятие на тревога с приближаването към жена или когато предусеща, че ще срещне жена.

Фобията може да аргументи паник офанзиви, които се показват в някои от следните физически признаци: потене; болки в гърдите; гадене или стомашно неразположение; затруднено дишане; замаяност, припадъци; учестен сърдечен темп.

Гореизброените недоволства са дълготрайни и съществени, заради което нарушават естествения темп на живот на индивида. В множеството случаи те се демонстрират до десетата година и траят дълго особено в случай че не бъде извършено лекуване.

Диагностициране

Страхът от дами постоянно е съпроводен и от различен тип психологично разстройство. Гинофобията не е приета публично за психологично нарушаване, само че признаците й дават отговор на критериите за диагностициране на характерна уплаха, а те са: несъизмерим, прекомерно мощен страх; ненадейно чувство за тревога, обвързвано с жени; отбягване на обекта, който провокира отрицателните емоции; влошено качество на живот.

За да бъде сложена диагноза характерна уплаха, признаците би трябвало да се налице най-малко 6 месеца и да не са разследване от различен психологичен проблем.

Лечение

Така както няма съответна причина за страха от дами, по този начин няма и лекуване за него. Има обаче лечения, които биха могли да облекчат положението на страдащия.

Експозиционна терапия

Експозиционната терапия е една от най-ефективните при уплахи. С нейна помощ пациентът се научава да употребява здравословни механизми за справяне и да се отдалечава от страха си. В съответния случай терапевтът основава условия, при които страдащият поддържа връзка с дами, а времето на взаимоотношение последователно се удължава, до момента в който страхът не изчезне или намалее доста.

Експозиционната терапия стартира с дребни и плахи стъпки. В началото пациентът може да бъде помолен да мисли за дами или да преглежда фотоси. Докато го прави, специалистът по психологично здраве му коментира какви техники за релаксация би могъл да приложи, с цел да се почувства по-добре.

Процесът протича поетапно, като тласъците, които ускоряват тревогата, последователно се усилват. Следващите стъпки включват слушане на аудио записи с диалог сред дами, видеа с тяхно присъединяване, а най-после навестяване тук-там, където има дами.

Когнитивно-поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) сплотява експозиционната терапия и някои други лечебни техники. Те оказват помощ на пациента да промени метода си на мислене, възприятията и отношението си към дамите. Внимателното и последователно изправяне против страха и усвояването на техники за релаксация кара индивида да усеща, че упражнява надзор върху тревогата си по време на среща с жена.

Медикаментозно лекуване

Експозиционната и когнитивно-поведенческата лечения са желани принадлежности за лекуване на гинофобия, само че по преценка на лекуващия доктор могат да бъдат добавени и лекарства против мощната тревога.

Има три класа медикаменти, които съгласно специалистите облекчават признаците на уплаха:

Антидепресанти

Селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонин (SSRI), които нормално се предписват за лекуване на афективни разстройства (разстройства на настроението), защищават от паник офанзиви и потискат тревогата.

Бета блокери

Те се употребяват за лекуване на физическите признаци на тревога като учестен сърдечен темп, високо кръвно налягане и тремор. Тяхната функционалност е да накарат тялото да реагира друго на адреналина. Изследвания разкриват, че някои бета блокери могат да трансформират и метода, по който то си спомня и реагира на неприятни, плашещи мемоари.

Седативи

Понякога лекарите предписват успокоителни лекарства като бензодиазепините за краткосрочна приложимост при положение на остра и ненадейно появила се тревога, провокирана от уплаха.

Лекарствата облекчават признаците, само че не оказват помощ за елиминиране повода за страха.

Усложнения

На пръв взор гинофобията може да наподобява нищожен проблем, само че в някои случаи тя пречи на човек да живее и действа пълноценно. Нелекуваният боязън от дами крие риск от: меланхолия – напрежението и изолацията постоянно водят до депресия; обществена изолация – човек, който страда от гинофобия, освен заобикаля обществени взаимоотношения с дами, само че и не желае да се лекува, тъй като може да попадне на жена лекар; корист с наркотични субстанции – при по-тежки признаци, страдащият може да реши да облекчи положението си с опиати или алкохол.

Прогнози и предварителна защита

Към момента няма данни за успеваемостта на лекуването на гинофобия, само че дълготрайните прогнози са сходни с тези, които касаят други типове уплахи. Макар че всяка терапия би дала резултат, експертите считат, че експозиционната е най-ефективна. Те предлагат общуването с дами онлайн, вместо фотоси, видеа или аудио записи.

Не са известни способи за предотвратяване от уплахи. Срещата с терапевт след претърпяна контузия или при първи признаци на тревога понижават доста вероятността от превръщането на страха във уплаха. Колкото по-рано се потърси професионална помощ, толкоз по-голям е шансът да се избегне уплахата.

Ако родителите страдат от уплаха, само че не желаят да я предадат на детето си, е добре да приложат техники за превъзмогване на напрежението. Така те ще му покажат по какъв начин да се оправя в обстановки, които разсънват тревогата му. 

Източник: Gynophobia: The Fear of Women: https://www.verywellmind.com/gynophobia-the-fear-of-women
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР