Гинко билоба, известно и като богородичен косъм“, е едно от

...
Гинко билоба, известно и като богородичен косъм“, е едно от
Коментари Харесай

Как се приема правилно билката гинко билоба, за да има ефект

Гинко билоба, известно и като „ богородичен косъм “, е едно от най-старите дървета на земята, тогавашна част от флората на мезозойската епоха, и е оцелявало в продължение на повече от 200 милиона години.
Дървото гинко в действителност е единственият оживял тип от семейство Ginkgoaceae. Това антично широколистно дърво може да живее хиляди години. То е особено за Китай, Япония и Корея, само че е виреело и в Северна Америка и Европа преди ледниковата ера.
Драстичната смяна на климата е причина за неговото заличаване в по-голямата част от света. В Китай е отглеждано в градините на храмовете като свещено дърво. Вкаменелости от гинко билоба, датиращи от пермския интервал, са безусловно идентични с живото дърво, заради което от време на време гинко е наричано „ живо изкопаемо “.

Лекарите в Европа предлагат екстракта за лекуване на синдрома на Рейно, болестно положение на нарушено кръвоснабдяване на пръстите на ръцете, главоболие. Препоръчва се още и за лекуване на от време на време накуцване (клаудикацио), дължащо се на нарушена циркулация, вследствие на което се получава мъчителен ободряващ спазъм на мускулите на прасците, възстановяване на паметта и други
В проучване от 2007 година, направено в университета Тъфтс обаче, от резултатите които са оповестени в Tufts University Health and Nutrition Letter, учените стигат до умозаключение, че добавките с гинко не са подобрили умствената активност на възрастни хора, които не страдат от деменция.

Учените признават, че „ нулевите резултати “ могат да се дължат на високите познавателни качества на участниците в изследването.
Активните съставки на гинко се съдържат в листата, които би трябвало да се обработят, с цел да се извлекат дейните фитохимикали. За приемането на една общоприета доза дестилат от гинко са нужни 50 свежи листа.
В комерсиалната мрежа се продава типов изсъхнал дестилат със наличие на 24% флавон гликозиди и 6-терпени. Стандартната доза е 40 mg като хранителна добавка, като лекарство се приема три пъти на ден, въпреки че от време на време може да се стигне до дози от порядъка на 240 mg на ден.

По принцип гинко е безвредно и нетоксично в лечебни дози. Превишаването на дневната доза от 240 mg може да аргументи безпокойствие, диария и други леки стомашно-чревни нарушавания.
Дозата на пациентите, които одобряват антикоагуланти, би трябвало да се контролира от техния доктор или може да се наложи да заобикалят приема на гинко, с цел да не се стигне до свръхразреждане на кръвта им и кръвоизливи.
Химически дейните гинколиди, налични в екстракта, изключително гинкоглид В, работят за редуциране на времето за съсирване на кръвта и може да взаимодействат с антитромботични медикаменти, в това число и с аспирин.

Грегори Рийд от Канзаския медицински център оповестява през 2007 година за изследване, целящо да ревизира вероятното взаимоотношение на питателните добавки от гинко и жен-шен с лекарствени средства, най-много във връзка с това, по какъв начин тези медикаменти се разграждат и отделят от тялото.
Заключението на учените гласи, че е „ малко евентуално тези билкови добавки да трансформират фармакокинетиката (взаимодействието на медикаментите с организма) на множеството медикаменти, изписвани с рецепта или продавани свободно “.
Инфо: национална медицина

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР