Гигантски светещ балон от прах и газ ще бъде нашата

...
Гигантски светещ балон от прах и газ ще бъде нашата
Коментари Харесай

Учените изясниха след 25-годишен спор какво точно ще се случи след смъртта на Слънцето

Гигантски светещ балон от прахуляк и газ ще бъде нашата звездна система след гибелта на Слънцето. Това бе разказано от учени от университета в Манчестър във Англия. Във формата на балон някогашната Слънчева система ще съществува още няколко хиляди години и ще изчезне, оповестява Nature Astronomy, представена от Блиц. Според думите на учените, откритието им поставя завършек на разногласието, който се води в продължение на 25 години. " Данните от наблюденията посочваха, че звездите с размерите на Слънцето могат да пораждат ярки мъглявини, теорията споделяше, че това е невероятно, тъй като това изисква двойно по-голяма звезда.

Успяхме да покажем, че това е допустимо за звезди с маса като на Слънцето, което реши спор от 25 години ", споделя Албърт Зейлстра от университета в Манчестър. Според констатациите на формалната просвета, примерно след към 4-5 милиарда години Слънцето ще завърши запаса си от водород, то ще стартира да изгаря хелий, при което неговите глъбини ще се разгорят до свръхвисоки температури, а външната обвивка ще се усили и ще погълне Венера и Марс. Земята ще стане безжизнена, изгорена топка. Тогава Слънцето ще се отърве от всички външни пластове на газа и ще стане бяло джудже, светещо поради остатъците от топлота, непокътнати в ядрото.

Светлината му ще затопля кондензиралите облаци от газ, трансформирайки ги в блестящо леке в небето и Слънчевата система по този метод ще се трансформира в планетарна мъгливост. Научният спор се е състоял точно в това каква ще бъде мъглявината на Земята и дали въобще ще се появи? Британски учени са основали нов компютърен модел на престаряла звезда, трансфорат в бяло джудже и осветена от планетарна мъгливост.

Тези калкулации ненадейно посочили, че предшествениците на създателите на публикацията не са взели под внимание какъв брой мощно се трансформира температурата на ядрото на звездата, оказва, че се нагрява три пъти по-бързо и по-силно в сравнение с са предполагали астрономите. Благодарение на това даже дребни звезди, чиято маса е сравнима с тази на Слънцето, могат да генерират ярки планетарни мъглявини.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР