Гигантът в областта на финансовите технологии Revolut излезе за пръв

...
Гигантът в областта на финансовите технологии Revolut излезе за пръв
Коментари Харесай

Revolut отчита първа година с печалба в историята си

Гигантът в региона на финансовите технологии Revolut излезе за пръв път на облага през 2021 година, съгласно финансовите доклади, оповестени в сряда, защото абонаментите за платените пакети и цялостното потребление на приложението внезапно набъбнаха.

Компанията регистрира доходи в размер на 636,2 млн. паунда (767,1 млн. долара) за годината, което е три пъти повече, в сравнение с през миналата година, и осъществя облага преди налозите в размер на 59,1 млн. паунда. През 2020 година Revolut записва загуба преди налози в размер на 205 млн. паунда.

Микко Саловаара, основен финансов шеф на Revolut, съобщи пред CNBC, че резултатите са резултат от диверсифицирания бизнес на Revolut и усърдния надзор на разноските.

„ Най-лошият вероятен сюжет би бил, в случай че Revolut не беше резистентен или в случай че се нуждаеше от външно финансиране “, сподели Саловаара. „ Реалността е такава, че ние не се нуждаем от външно финансиране. Продължаваме да влагаме в нашия бизнес, като предоставяме артикули, на които хората могат да разчитат. “

За 2022 година Revolut даде обновена информация за търговията, в която се споделя, че чака приходите да са нарастнали с повече от 30% до 850 млн. паунда. Като частна компания, тя не е задължена да споделя тримесечни доклади.

Съобщението на Revolut е рядко срещана позитивна вест на финтех пазара, който е обиден от всеобщи съкращения и големи понижения на оценките, защото вложителите преоценяват сферата на фона на влошените макроикономически условия.

Оценката на Klarna, шведската финтех компания, която дава опцията „ купи в този момент, заплати по-късно “, спадна с 85% до 6,7 милиарда $ предходната година. Във вторник компанията разгласи рекордна загуба от 1 милиарда $ за фискалната си 2022 година.

Запитан за оценката на Revolut в сряда, Саловаара съобщи, че не може да каже какъв брой коства компанията, защото не е набирала парични средства от 2021 година насам, само че му е „ мъчно да повярва, че вложителите няма да продължат да бъдат удовлетворени от тяхното показване “.

Съобщава се, че регулаторите на Обединеното кралство са изразили угриженост по отношение на надеждността на вътрешния финансов надзор на Revolut. През септември одитът на BDO на докладите на Revolut за 2021 година беше избран като „ несъответстващ “ от Съвета за финансова отчетност, който съобщи, че „ рискът от неоткрити основни грешки е недопустимо висок “.

Компанията, която няма физически клонове, предлага цифрово банкиране, парични преводи и търговия с криптовалути и акции посредством едно приложение. Тя се конкурира с такива като Wise, Monzo и Starling.

Основана през 2015 година от някогашния трейдър на Lehman Brothers Николай Сторонски и софтуерния разработчик Влад Яценко, Revolut бързо се разрасна и се трансформира в един от най-големите финтех еднорози в Европа, с пазарна оценка от 33 милиарда $.

Revolut навлиза интензивно на задгранични пазари, по-специално в Съединени американски щати, където сега има над 500 000 клиенти. Фирмата оперира и в Бразилия, Мексико и Индия. През ноември Revolut разгласи, че има 25 млн. консуматори по целия свят.

По-близо до дома обаче проектите за напредък на компанията бяха възпрепятствани. През последните две години Revolut се пробва да получи банков лиценз във Англия, с цел да получи повече доходи от кредитна активност.

Този развой се проточи и се счита, че изчакването е във връзка със забавянето на публикуването на финансовите резултати на Revolut. Revolut също по този начин се сблъска с рецензии по отношение на нападателната си работна просвета, която съгласно известията е довела до напускането на основни ръководители в региона на регулирането и спазването на законодателството.

Revolut се надява да получи банковия си лиценз в Обединеното кралство „ доста скоро “, сподели Саловаара. Запитан по кое време компанията ще получи лиценза си, той допусна, че това евентуално ще стане преди края на тази година.

Въпреки че резултатите на Revolut за цялата 2022 година към момента не са оповестени, едно е ясно – крипто бизнесът на компанията внезапно се утежни. Саловаара съобщи, че през 2021 година криптовалутите са съставлявали почти една трета от продажбите, само че през 2022 година този дял е понижен до сред 5% и 10%.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР