Гешев се явява една голяма тапа в потока на нашето

...
Гешев се явява една голяма тапа в потока на нашето
Коментари Харесай

Евгений Кънев: И статуквото има интерес Гешев да си отиде, за да дойдат европарите

Гешев се явява една огромна запушалка в потока на нашето развиване и би трябвало да бъде махната. И статуквото, което стои зад Гешев, няма ползи той да остане. Вече статуквото има интерес той да си отиде, тъй като е изискване да получаваме помощите от Плана за възобновяване - неограничената власт от основния прокурор. За да влезем в еврозоната, би трябвало да разгадаем проблема с правораздаването.

Това е един развой, който няма по какъв начин да не бъде решен с неговото премахване. А и основаването на европейски структури на прокуратурата в България е значимо за едно качествено следствие. Друга значима линия е промененото отношение към Русия в Европа. Трябва да се върви в посока да се привлекат ГЕРБ и Движение за права и свободи, които ще се опитат да изтъргуват това единодушие.

Парите, хората и медиите са значими неща в този развой. Така разяснява процеса на депутинизация на България анализаторът Евгений Кънев в " Честно казано с Люба Кулезич " по Евроком.

Необходимо е да се търси единодушие, само че съм песимист, че ще бъде реализирано. Може би ще се стигне на декларативно равнище. Когато се тръгне към действителна депутинизация е ясно през какви парични потоци се минава, кои партии са стожери. Трудно е да се направи компромис, когато проводниците на това въздействие ще гласоподават срещу себе си. Може да се направи нещо на равнище Министерски съвет. Едно от мощните правила на това въздействие минава през съветския газ. Ние внасяме по този начин целия корупционен модел на България. Трудно е да се бориш с корупцията с тези, които действително я предизвикват, сподели още той.

Декларацията на " Демократична България " за депутинизацията бе мощен политически ход. Това е декларация, кято дава отговор на времето. Въпросът е по какъв начин ще се пристъпи към нейното осъществяване. Съпротивите са големи. Ясно е още с днешните митинги, бяха думите на Юлиян Войнов.

Компромис би трябвало да бъде издирван. Но тази коалиция попадна във времева турболенция и би трябвало да взема решение големи проблеми. И в тази обстановка би трябвало да се види дали е необходим компромис вътре в страната, сподели Войнов.

Той избори и няколко пътя за депутинизация: Първият вид за депутинизация е реформистката част на държавното управление да стартира смяна на ръководители и подобаващ състав. Ние виждаме корупцията на най-високите етажи, само че последователите на Русия са админи на най-високи позиции. Другата вероятност е да оставят нещата да се движат и да вършат дребни стъпки, тъй като времето ще играе за тях. Третият вид - да се влезе в колаборация с тези пропутински сили, уточни той.

Решаване казуса с " Лукойл " също е път към депутинизация. Същевременно сериозна част от приходите, кито влизат в България по пътя на петрола, излизат на открито и за България става малко, уточни Войнов.

Това, което е допустимо да се направи, е да се поставят някакви измервателни принадлежности в " Лукойл ". Трябва да се следва румънския път с налагане на санкции. Държавата би трябвало да си отбрани интереса с пропуснатите изгоди, разяснява и Кънев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР