Гешев: Парите от Полимери са постъпвали в офшорни сметкиПарите от

...
Гешев: Парите от Полимери са постъпвали в офшорни сметкиПарите от
Коментари Харесай

Гешев: Парите от „Полимери” са постъпвали в офшорни сметки

Гешев: Парите от „ Полимери ” са постъпвали в офшорни сметки
Парите от „ Полимери ” вместо да постъпват в „ Полимери ” и да бъдат за служащите, постъпват в офшорни сметки. Това е един от методите на източване и е един от методите, които ще бъдат проверявани по отношение на следствието против Евгения и Николай Баневи. Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Спецпрокуратурата си прави работата, както би трябвало да си я прави, добави Гешев.

„ Предмет на производството е приватизираният цех „ Полимери “ и по-точно неговото източване или както един мой сътрудник го дефинира „ обезкостяване “. Това онагледява цялата обстановка “, сподели Гешев и добави, че към този момент имат очевидци, които удостоверяват оперативната информация, с която управляващите разполагат.

„ От първата вълна на всеобщата приватизация се получават предприятия. Към този миг страната до момента не е обвързала това по никакъв метод с някакъв следващ надзор. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се влага в тях или ще се усилват работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно дружество. И за това няма никакъв надзор. Резултатът с „ Полимери “ е, че стартира неговото източване по разнообразни способи и най-после стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата единствено от това дружество. Това дело ще онагледи така наречен „ бандитска приватизация “, акцентира Гешев.

Той сподели, че имат данни и за още няколко предприятия, които по тази скица са премахнати.

Делото се води за битие на съдружие по смисъла на член 321 алинея 6 от Наказателно-процесуален кодекс за интервала от 2009-2018 година Към момента са привлечени под наказателна отговорност Евгения и Николай Баневи, изясни Мария Дойчева, която е един от наблюдаващите прокурори по делото.

„ На Баневи са повдигнати и обвинявания с изключение на за сдружението и за заграбване и данъчни закононарушения в интервала 2010-2011 година като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а общият размер на вредата, нанесена на фиска е над 500 000 лв. “, съобщи още тя.

Дойчева разкри, че фамилията е арестувано в Ница и сподели каква е била схемата за заграбване.

„ В обвиняванията не са включени апортите. По схемата за заграбване ще продължи да се работи в този момент, откакто сме намерили откраднатите документи, укрити от сем. Баневи в някогашен офис на техни сдружения в гр. Варна “, посочи тя и добави, че с изключение на посредством пренасочване на паричните потоци към сметки на други, следени от сем. Баневи сдружения са употребявали и различен прийом. Стана ясно още, че в имението на сем. Баневи са открити истинските документи на офшорките, употребявани за източване на предприятията, както и доста полезности.

„ Вторият метод е взимане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизиране на същото. Дружеството не развива дейна комерсиална активност от 2010 година, само че до 2012 година то има все някаква комерсиална активност. Данните за осъществявани закононарушения са от свидетелски показания, които в този момент ще засечем със счетоводната документи. Работата по случая е почнала след сигнализираща информация, пристигнала предишния месец в Специализираната прокуратура. След това сме изискали всички спрени, висящи в страната каузи по този случай. Обединили сме 4 от тях като сме ги възобновили. Те са били спрени от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени поради това, че са се водили против незнаен причинител “, изясни Дойчева.

Тя сподели, че обект на следствие са голям брой приватизирани предприятия, измежду които са „ Елма-Троян “, което е било източено преди този момент да се случи с „ Полимери “ и по същия метод е било нарязано за скрап преди да бъде оповестено в неплатежоспособност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, само че е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата ще излязат документи “, разяснява наблюдаващият прокурор.

На журналистически въпрос за какво чак в този момент се подхващат дейности по случая с приватизираното дружество „ Полимери “, прокурор Гешев съобщи, че би трябвало да се има взор върху териториалния обсег на цялата страна и да се сглоби картинката от пъзела. Той изясни, че преди 2 месеца са получили сигнал Групово дело „ Национална полиция “ и разясни, че те нямат оперативни функционалности. След приемането на тази информация сме подхванали дейности и сме образували досъдебно произвеждане. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР