Гешев ми разказа, че от известно време имало натиск към

...
Гешев ми разказа, че от известно време имало натиск към
Коментари Харесай

Ясен Тодоров пред ВСС: След атентата Иван Гешев беше разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тeма

Гешев ми описа, че от известно време имало напън към него да си тръгне и му предложили всякакви дипломатически постове. Той ми сподели: " Аз нямам избор, опрян съм до стената ". 

 

Това описа зам. -шефът Ясен Тодоров по време на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет по отношение на предлагането за премахване на основния прокурор Иван Гешев.

Той бе свикан да опише за прочувственото положение на основния прокурор Иван Гешев след атентата против него.

 

Ще изложа пред вас своите субективни усещания, с цел да постановите едно осведомено решение, стартира ревюто си зам.-директорът на Националната следствена работа (НСлС) пред Висш съдебен съвет.

 

" Със сигурност не сме се виждали сред 1 и 14 май. Може би единствено телефонни диалози ", съобщи Тодоров за срещите си с Гешев след атентата.

Според Ясен Тодоров Гешев съвсем не е спал в дните след атентата.

" Не е било пиратка, а гърмеж предопределен за ликвидиране. Със средство, което е рисково за живота на мнозина. "

Тодоров съобщи, че с Борислав Сарафов и Иван Гешев се познават от 35 години и са учили дружно.

 

" Бихте ли описали по какъв начин изглеждаше, имаше ли смяна като метод на диалог Иван Гешев? По-спокоен, по-раздразнителен ли беше, попита адвокат Радостина Томова, която съставлява Иван Гешев.

 

Тодоров описа, че изненадващо за него, на 14 май Гешев му се обадил. Поискал да се видят и следователят го посетил в дома му. Останал там към 30 минути. Срещата била следобяд - сред 14 и 16 часа. Там схванал, че основният прокурор е приказвал с Йордан Стоев от Висш съдебен съвет и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратора.

 

Главният прокурор разказал на Тодоров, че от известно време имало напън към него да си тръгне и му предложили всякакви дипломатически постове. " Аз нямам избор, опрян съм до стената ", споделил Гешев.

 

" Господин Гешев е душевен резистентен, проведен и с подредено мислене, но няма по какъв начин да не демонстрира страсти по-късно. 

На тази дата той беше по-различен, беше разпръснат и безреден. Скачаше от тематика на тематика, възмущаваше се.

 

В един миг споделяше " ясно ми е какво ще се случи ", в идващия миг заявяваше, само че аз " няма да се дам ". Отдавам това на прочувствения потрес. Момче от НСО, което е участвало на атентата, ми сподели че такова нещо не е преживявал, макар че е квалифициран ", описа Тодоров

 

Разказал на Тодоров, че няма да подаде оставка. Притеснявал се, че в случай че го направи, ще има напън върху магистрати, за които се счита, че са близки до Гешев. Предупредил го, че откакто не си даде оставката, евентуално ще има промени в Наказателно-процесуален кодекс, тъй че да бъде махнат.

 

" Всъщност и това се случи ", добави Тодоров.

 

Казал:  " Нямам избор. Опрян съм до стана. След като се пробваха да ме убият, до момента в който съм основен прокурор, няма гаранции какво ще се случи с мен, в случай че съм на следващия ден на улицата. Защита на живота ми е да заставам на тази позиция ".

 

Показал и заплашителното писмо, което му е обещано предния ден.

Когато се видели на 14 май, Гешев бил безреден, скачал в тематика в тематика. Бил нервозен, само че това е поради прочувствения потрес.

 

" Опасяваше се, че в случай че подаде оставка, ще има репресивни дейности против мен, Петко Петков - новоизбран член на Висш съдебен съвет от квотата на следователите, неговите заместници, неговия представител и други магистрати. Каза ми, че желае да завоюва време, да остане на този пост, с цел да може да свърши работата, за която е определен. Каза ми, че е наясно, че в случай че не си подаде непринудено оставката, ще бъдат подхванати законодателни дейности той по различен ред да бъде отхвърлен. И това стана - бяха признати промени в Наказателно-процесуален кодекс и с преходни и заключителни разпореждания бяха направени промени в Закон за съдебната власт ", уточни Тодоров.

 

Според Ясен Тодоров Гешев е бил наясно, че в случай че не си подаде оставката ще бъдат подхванати законодателни дейности да бъде отхвърлен.

" Всички неща, които ми разказа се случиха ", сподели Тодоров.

  " Всъщност и това се случи ", добави Тодоров.

 

Според Тодоров Иван Гешев се е трансформирал в медийна жертва. 

 

" Аз не мога да схвана и самостоятелната българска публицистика, която при подобен атентата се занимаваше с това дали децата на Гешев са били вътре и по какъв начин се е появил израелския специалист. Той по-късно се трансформира и в медийна жертва ", разяснява Тодоров.

 

И описа за SMS-а, който получил от основния прокурор в деня на гърмежа. " Добре съм, само че се притеснявам за децата ", написал Гешев до Тодоров. Зам.-шефът на Национална следствена служба допуска, че SMS-ът е изпратен до няколко души и по тази причина е представен от публицистите. 

 

По думите му Гешев се страхувал, че в случай че подаде оставка, ще бъдат репресирани хората в прокуратурата, които се считат за негови близки.

 

" Каза, че желае да завоюва време и да остане на този пост, за да свърши работата, за която е определен. Че е наясно, че в случай че не си подаде оставката, ще бъдат подхванати законодателни дейности да бъде отхвърлен. Тези неща се случиха ", уточни Тодоров.

 

Тодоров съобщи, че с Борислав Сарафов и Иван Гешев се познават от 35 години и са учили дружно. 

 

Тодоров изрази страдание, че не е бил изслушан по първото искане за оставката на Гешев, което бе оттеглено. То бе за наличието на израелския специалист на мястото на атентата. Зам. шефът на следствието раздаде листовки на академията, в която евреинът преподава.

" Всеки от вас може да го пита и да се убеди, че това не е гърмеж за заплашване, а за ликвидиране ", каза Тодоров.

 

И уточни, че Гешев се тормозил от понижаване на броя гласове, с които се маха основният прокурор. Още тогава предизвестил Тодоров, че ще нападна подобен текст в Конституционния съд.

 

Притеснявал се обаче, че щели да го махнат доста бързо, преди Конституционен съд да се е произнесъл.

Гешев изразил и терзание за околните си. Посочил, че те се намират в чужбина. 

" След като се пробваха да ме убият, до момента в който съм основен прокурор, нямам гаранции какво ще се случи с мен, в случай че на следващия ден съм самичък на улицата. Защита за физическата ми целокупност, здравето и живота ми и на фамилията ми, е да заставам на тая позиция ", споделил Гешев на Тодоров.

 

Според Ясен Тодоров, Гешев съвсем не е спал в дните след атентата.

 

Боян Новански попита зам.-директора на НСлС очаква ли да простят думите за " боклука ", тъй като Гешев е бил под страховит стрес, на което Тодоров отговори, че е обикновено да е по-емоционален след гърмежа, въпреки и две седмици по-късно. 

 

Олга Керелска от своя страна попита за какво Гешев е декларирал, че се усеща самичък. " Значи ли това, че преди този момент е имал поддръжка и не е се чувствал самичък и от кого е имал поддръжка ", попита още тя. 

 

Според Тодоров Гешев споделил, че се усеща самичък поради импортираното предложение за освобождението му, а не тъй като имал друга поддръжка (политическа - бел. ред.).

 

" Хората, с които аз поддържам връзка, утвърждават казаното от Гешев на брифинга ", каза Тодоров след това в отговор на Новански.

 

Той призна, че има двама души измежду околните му, които са в йерархична взаимозависимост от основния прокурор. Той не ги назова, само че е известно, че една от тях е щерка му. След гърмежа на 1 май Теодора Тодорова беше и в първите редици на прокурорите, излезли да показват в поддръжка на основния на стълбите пред Съдебната палата, напомня в. " Сега ".

 

Ние, мъжете, сме доста раними същества, сподели още Ясен Тодоров - този път в отговор на въпрос от Керелска. 

" Помня, че на 14 май прекарах към половин час в дома на господин Гешев. Беше много студено и бях леко облечен. Наложи се господин Гешев да ми даде една връхна дреха ", добави той.

 

Зам.-шефът на следствието изясни, че освен не е имал разпореждане от Гешев да отиде на мястото на гърмежа с израелския специалист, а това е било по самодейност и по предложение на самия специалист. " Изпратих на основния прокурор есемес. Чухме се час по-късно. Никакво разпореждане не съм получавал ", уточни Тодоров.

 

Той сподели, че писмото, което Гешев му е посочил, най-вероятно е писано от прочут на основния прокурор. " Ако аз бях писал това писмо, несъмнено щях да се притесня ", сподели Тодоров.

 

На 1 май зам.-шефът на Национална следствена служба схванал за гърмежа от медиите, откакто е получил позвънявания от публицисти за гърмежа, а специалистът бил изумен, че като началник на следствието Тодоров не е известен публично. 

 

" Израелския специалист е декларирал, че това е офанзива против страната и в случай че страната не предприеме ограничения това ще продължи.


Ясен Тодоров разказа израелския специалист като върховен офицер от Израелските специфични елементи, който преподава във водеща академия по антитероризъм в света.

Тодоров съобщи, че се е срещнал с специалиста по време на конференция в Софийския университет. 

 

След Тодоров бе изслушан зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който изясни, че получил смс за оперативна на 15 май в 9 ч. Гешев показал кой къде би трябвало да седне, като до Сарафов не трябвало да сяда никой.

 

На тази оперативка Гешев пуснал записа, а Сарафов слушал записа 3 минути. Оттогава не е виждал и комуникирал с Гешев.


Емоционалното положение на Гешев било отрицателно – към Сарафов, тъй като му посочил, че би трябвало да седне на „ стола на мъченията “ против него. Според него Гешев бил войствен и нападателен къв него.

 

„ Не сме разменяли връзка. На 14 му се обадил, само че връзката не била доста добра. Говорили общи приказки. Впоследствие чух диалога ни пуснат в една медия. В момента съм изключен и от чат-групата на основния и зам.-главния прокурор “, сподели той и отхвърли да е записвал диалога им.

 

Сарафов разкри, че на мястото с така наречен опит за атентат с изключение на израелския специалист, е имало и преводач. Експертът е получил информация къде е бил гърмежа и огледал дърветата – на около 8-10 метра от самото място.

Той не е доближавал материалните доказателства, само че от близки разстояние огледал местопроизшествието.

 

В отговор на прокуратурата до Антикорупционния фонд се споделя, че мистериозният израелски специалист, който най-неочаквано се оказа на произшествието с колата на основния прокурор Иван Гешев, е гледал мястото на ескплозията от разстояние 20-30 метра.

 

" По отношение мястото на специалиста, не бих могъл да си разреша да кажа нещо друго също така, което действително се е случило. Там имаше 20-30 индивида и това е извънредно елементарно да се откри къде е седял специалиста. Към оня миг възприех думите на Гешев и като разпореждане, и като молба да бъде позволен специалистът. Доверявайки се на Гешев, одобрих, че може да е решил, че неговата експертиза ще способства за следствието ", сподели Сарафов. 

 

По думите му в една такава обстановка, когато се работи на терен, може би не е толкоз елементарно да се разсъждава и да се вземат решения.

 

" Към момента регистрирам, че може би е позволена неточност да се допусне специалиста, само че сигурно не е осуетил и не е попречил на процесуално-следствените дейности. В оня миг не съм се замислял дали е вярно. Думите на Гешев одобрих и като разпореждане от основен прокурор, и като молба от другар ", изясни Сарафов.

 

Зам.-главният прокурор напомни на Гешев, че даже в отпуск главният прокурор не губи функционалностите си и от своя страна Сарафов не става основен прокурор, тъй като може да извършва единствено административни функционалности. 

 
Близо 12 часа правосъдният съвет разисква в началото настояванията, а след това настояването за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Заседанието на съвета беше първото за новия правосъден министър Атанас Славов, който предложи като спомагателна, само че първа точка, да се гледат настояванията за премахване на основния прокурор. След няколко часово разискване за процедури и периоди, това беше признато.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР