Германското външно разузнаване призна, че е наело дъщерята на един

...
Германското външно разузнаване призна, че е наело дъщерята на един
Коментари Харесай

Германското разузнаване наело дъщерята на топ нацист след войната

Германското външно разузнаване призна, че е наело дъщерята на един от нацистките водачи, Хайнрих Химлер, през 60-те години на предишния век, макар че тя в никакъв случай не се отхвърли от татко си и нацизма и бе крайнодесен деятел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разкритието, че дъщерята на Химлер Гудрун Бурвиц е работила за Федералната разследваща работа (БНД), бе направено от в. „ Билд “ и доказано от Разузнавателна служба на ФРГ. То може да подхрани публичните диспути в Германия за толерирането на някои нацисти след Втората международна война, отбелязва Ройтерс.

Химлер, който като шеф на Секретен сътрудник бил един от най-могъщите нацисти и основен основател на избиването на шест милиона евреи по време на Холокоста, се самоубива в английски плен през 1945 година Дъщеря му Бурвиц умря предишния месец в Мюнхен на 88 години.

„ Разузнавателна служба на ФРГ удостоверява, че Бурвиц е била член на Разузнавателна служба на ФРГ за няколко години до 1963 година под подправено име “, сподели в петък шефът на историческия отдел на Разузнавателна служба на ФРГ Бодо Хехелхамер.

„ Времето на нейното овакантяване съответства с начало на смяна в разбирането и отношението към сътрудниците, които са били свързани с нацистите “, добави Хехелхамер.

През последните години немските разследващи служби станаха обект на рецензия, за неуспеха си да изкоренят десните екстремисти в следвоенния интервал. Критичните историци споделят, че някогашни нацисти и крайнодесни симпатизанти, работещи в службите за сигурност на тогавашна Западна Германия, може да са защитавали други такива.

По времето, когато Бурвиц е работила за Разузнавателна служба на ФРГ, тя е ръководена от Райнхард Гелен, някогашен пълководец от нацисткото военно разузнаване, които ръководеше разследващата организация на Западна Германия до 1968 година

Хехелхамер сподели, че защото Бурвиц към този момент не е сред живите, Разузнавателна служба на ФРГ е могло да направи изключение от политиката си да не прави коментар за настоящи и някогашни сътрудници. Това разобличаване е част от развой на сериозно преосмисляне на личната ѝ история.

Борбата да се изправят пред съд хора с нацистко минало е неизменима тематика в следвоенната история на Германия, както и съмненията, че последователи на крайната десница са запазили лостове за въздействие и власт в службите за сигурност.

Въпросът излезе на напред във времето през последните години по време на развой срещи крайнодясна група, наречена „ Националсоциалистически незаконни “, която умъртви осем турци, грък и немска полицайка сред 2000 и 2007 година

Делото, което стартира през 2013 година и беше считано за едно от най-важните в следвоенна Германия, разкри запазили се расистки настроения в службата за вътрешна сигурност, което наложи промени, отбелязва Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР