Германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент съобщиха,

...
Германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент съобщиха,
Коментари Харесай

ЕС постигна предварително съгласие за обвързване на бюджетните разходи с върховенството на закона

Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Европейският парламент оповестиха, че са постигнали авансово единодушие за въвеждане на изискване за обвързване на бъдещите разноски от общия бюджет със положението на върховенството на закона, осведоми Българска телеграфна агенция. 

Предстои формалното одобряване на съглашението. Новото условие ще разреши бюджетът на Европейски Съюз да бъде предпазен, когато се откри, че нарушаванията на правилата на върховенството на правото в някоя страна от Общността засягат или може да обиден вярното ръководство на общия бюджет или отбраната на европейските финансови ползи по задоволително директен метод, гласи контрактуваният текст. 

Новата мярка обгръща всички бюджетни разноски и се планува да бъде прилагана освен в случаи на корупция и измами, а и при неуважение на главните полезности на Европейски Съюз, прецизира Екологичен потенциал. Държавите от Европейски Съюз са длъжни да следват полезностите на ценене на човешкото достолепие, на свободата, демокрацията, равенството, правовата страна, както и на зачитането на правата на индивида, в това число на малцинствата. Тези полезности са общи за страните в общество, чиито черти са плурализмът, недискриминацията, търпимостта, справедливостта, съпричастието и равенството сред дамите и мъжете, е записано в контракта за Европейски Съюз. 

Екологичен потенциал упорства данъчните измами и укриването на налози да бъдат възприемани като вероятни нарушавания на върховенството на правото, в това число и обособените случаи. Допълва се, че съгласно контрактуваните текстове като опасност за законността следва да се възприемат заканите против независимостта на правосъдната власт, неналичието на преразглеждане на случайно постановени или противозаконни решения, ограничението на средствата за правна отбрана. 

Евродепутатите са прокарали опция крайните получатели на бюджетни средства като студенти, земеделци или неправителствени организации да могат да подават до Европейската комисия искане за продължение на изплащането на бюджетни разноски при положение на решение за прекъсване на средствата за дадена страна. По тяхно искане се планува срокът, в който институциите на Европейски Съюз взимат решение за ограничение или прекъсване на бюджетните средства към някоя страна, да бъде скъсен на 7-9 месеца от установяването от Европейска комисия на нарушаване. 

Месец по-късно Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да вземе решение по предложение на комисията, като се позволява в обособени случаи този период да бъде до три месеца. Решенията на Съвета на Европейски Съюз ще бъдат одобрявани с квалифицирано болшинство (55 на 100 от страните в Европейски Съюз, представляващи 65 на 100 от европейското население). 

По-рано тази година Европейски Съюз реши новият седемгодишен бюджет да бъде 1,824 трилиона евро. От тази сума 750 милиарда евро ще бъдат ориентирани към възобновяване на стопанската система, потърпевша от панедмията от COVID-19. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР