Германското правителство трябва да обмисли края на субсидиите, които окуражават

...
Германското правителство трябва да обмисли края на субсидиите, които окуражават
Коментари Харесай

Шефът на Volkswagen предложи прекратяване на субсидирането на дизела

Германското държавно управление би трябвало да обмисли края на дотациите, които окуражават европейците да избират дизелови коли, счита основният изпълнителен шеф на Volkswagen. " Трябва да се запитаме за логиката и задачата на дотациите за дизела ", сподели Матиас Мюлер пред немския вестник Handelsblatt. " Тези средства могат да бъдат вложени по-разумно и да предизвикват технологии, които са по-благоприятни за природата ".

Мюлер е първият немски авто шеф, който първи обществено показва концепцията, че държавното управление би трябвало да спре дотациите за дизеловото гориво - стъпка, която ще забърза гибелта на горивото.

Въпреки че са деликатно премислени и дефинирани, мненията му показват голяма смяна в настройката. За немските производителите дизелът бе надали не заветен до неотдавна. Но продажбите на коли с такива мотори потегли надолу, откакто точно Volkswagen през 2015 година призна, че е лъгала за равнищата на нездравословни излъчвания - скандал, който притегли вниманието към заплахата за здравето от дизела.

До предходната година над половината от всички коли, продадени в Европа, бяха дизелови - рекламирани освен като по-икономични, само че и като екологични.

Сривът на пазара бе забързан през тази година, откакто градове като Лондон, обезпокоени от замърсяването от азотни оксиди, започнаха да подхващат стъпки за забраняването на дизелови коли в центъра.Мярката се поддържа от Мюлер, който обаче акцентира, че тя би трябвало да важи единствено за старите коли.Край на дотациите за дизела ще бъде удар по BMW и Daimler, на които ще е по-трудно да продават огромни, първокласни коли без изгодите от икономичното дизелово гориво. Наскоро Volkswagen стартира да преправя един от немските си фабрики, с цел да стартира да създава електрически коли в него.

Германия и огромна част от останалите страни в Европа (включително България) дефинират по-нисък данък за дизела по отношение на бензина. Субсидиите бяха основани на теорията, че дизеловите коли горят по-малко гориво и затова способстват по-малко за световното стопляне.

Ако дизелът бъде облаган по същия метод, както бензина, немското държавно управление би събрало нови осем милиарда евро доходи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР