Германското правителство прие днес нова стратегия си производство на зелен

...
Германското правителство прие днес нова стратегия си производство на зелен
Коментари Харесай

Германия прие стратегия за зеления водород

Германското държавно управление одобри през днешния ден нова тактика си произвеждане на зелен водород, с който да премине напълно към безвредни енергийни изтоцници. С новата тактика се планува удвояване на производството на зелен водород. Вместо досегашните пет гигавата до 2030 година в Германия би трябвало да бъдат основани индустриални мощности от най-малко 10 гигавата. Останалото търсене би трябвало да се покрие от импорт.

„ Слънцето грее. Енергията е там. И превръщането ѝ в електричество и по-късно потреблението ѝ за електролиза е явно решение “, съобщи министърът н аикономиката Роберт Хабек.

Очаква се водородът да размени изкопаемите горива, изключително в индустрията и превоза, а също и да даде благоприятни условия за запазване на непотребната електрическа енергия. Предизвикателствата обаче са обилни: нужни са доста зелена електрическа енергия, вложения в електролизери и водородопроводи, превръщане на промишлени съоръжения, като да вземем за пример доменни пещи, във водородни, както и основаване на мрежа от станции за зареждане в автомобилния превоз - без значение дали единствено за камиони, или и за леки коли.
Сив водород
Произвежданият сега в Германия водород е най-вече сив. Това значи, че той се създава от изкопаеми горива като природен газ. По време на индустриалния развой, който се назовава " парен реформинг ", наред с другото се създава и въглероден диоксид. Той се отделя в атмосферата и работи като парников газ. Водородът може да се създава и благодарение на електричество. В процеса, прочут като електролиза, водата се разделя на съставките си водород и О2. Ако в процеса се употребява електричество, генерирано посредством изгаряне на изкопаеми горива, водородът също се смята за сив.
Синводород
Синият водород е терминът, който се употребява, когато въглеродният диоксид се улавя от изкопаеми горива и се съхранява подземен, да вземем за пример в някогашни газови и нефтени залежи. Техническият термин за това е " хващане и предпазване на въглерод " или в резюме CCS.

Според газовата промишленост този развой може да се употребява за произвеждане на водород по съвсем безпристрастен за климата метод. Федералната организация по околна среда обаче се отнася сериозно към синия водород. При добива и превозването на природен газ ще продължат да се отделят парникови газове - метан и въглероден диоксид. Освен това след парния риформинг СО2 би трябвало да бъде изцяло отхвърлен от отработените газове, което механически не е допустимо на 100 %.
Зеленводород
Зеленият водород е водород, създаван посредством електролиза от вода, като се употребява електрическа енергия от възобновими източници. При производството на зелен водород не се отделя въглероден диоксид, който е нездравословен парников газ.

За Федералното министерство на стопанската система и технологиите зеленият водород играе централна роля в постигането на задачите в региона на климата: " С създавания екологично чист водород излъчванията на CO2 могат да бъдат доста понижени, изключително в индустрията и превоза, където енергийната успеваемост и директното потребление на електрическа енергия от възобновими източници не са задоволителни. "

Целта на Германия е да стане климатично неутрална и да спре да употребява фосилни сили до 2045 година.

„ Това би трябвало да създадат и останалите страни, няма различен път. При тях срокът е 2050 година “, напомня Хабек.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР