Германското правителство днес потвърди, че семействата на 11 израелски спортисти,

...
Германското правителство днес потвърди, че семействата на 11 израелски спортисти,
Коментари Харесай

Берлин дава 28 милиона евро на семействата на загиналите при атентата на Олимпиадата в Мюнхен .

Германското държавно управление през днешния ден удостовери, че фамилиите на 11 израелски спортисти, убити от палестински бойци по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година, ще получат общо 28 милиона евро обезщетение, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Размерът на компенсацията, в който са включени към този момент осъществени заплащания, беше към този момент обявен от немски и израелски медии, само че до момента нямаше публично потвърждения от страна на държавното управление. Това е доста нарастване спрямо първичното предложение от 10 милиона евро, направено на фамилиите на убитите, преди на 5 септември да се навършат 50 години от осъществяването на офанзивата.

Като част от съглашението със фамилиите Германия одобри да признае грешките, които управляващите са позволили по това време и да разреши на немски и израелски историци да преразгледат събитията към офанзивата.

Членовете на палестинската формация " Черния септември " нахлуват в Олимпийското село в Мюнхен на 5 септември 1972 година, убиват двама израелски спортисти и взимат деветима за заложници. Нападателите се надяват да принудят израелските и западногерманските управляващи да изпълнят настояванията им, включващи освобождение на палестински пандизчии, държани в Израел, както и на двама леви екстремисти, намиращи се в затвори в Западна Германия.

И деветимата заложници, както и един западногермански служител на реда, умират при опита на силите на реда да ги освободят. Роднини на убитите спортисти упрекват Германия, че се е провалила, не е осигурила сигурността на Игрите и е отказала, препоръчаната от Израел помощ, а по-късно е направила несполучлива избавителна интервенция.

Непосредствено след офанзивата западногерманските управляващи изплащат 4,19 милиона марки (приблизително 2 милиона евро) на фамилиите на жертвите, сочат данни на немското министерство на вътрешните работи. През 2002 година роднините на починалите получават спомагателни 3 милиона евро, отбелязва немската осведомителна организация ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР