Германският здравен министър Йенс Шпан предизвика вълна от възмущение с

...
Германският здравен министър Йенс Шпан предизвика вълна от възмущение с
Коментари Харесай

Германски министър: роднинските посещения на Балканите увеличават инфекцията

Германският здравен министър Йенс Шпан провокира вълна от отвращение с изявлението си, че за 50 % от новите инфекции с ковид в Германия виновност носят прибиращите се от Турция и Балканите. “Научихме го предишното лято – честите визити при родственици в Турция и на Балканите на стадии провокираха към 50 % от новите инфекции при нас. Тази година би трябвало да предотвратим това”, сподели Шпан в изявление за “Билд ам Зонтаг”. Но по този начин ли е в действителност?

Какъв % от заразяванията стават в чужбина?

Здравното министерство удостовери, че Шпан се базира на данни от института “Роберт Кох”. Според специалистите от института, след отварянето на границите на 15 юни 2020 година делът на “свързаните с пътувания случаи на COVID-19” още веднъж нараства и доближава 48 % в края на август. След като лятната почивка завършва и в последната немска провинция, този дял спада до 8,6 %.

При “лятната отпускарска вълна” сериозен % от заразяванията в чужбина са били в Косово, Хърватия и Турция. В същото изследване се установи още, че след вероятните източници на инфекции попадат “страни, от които сезонните и краткотрайни служащи идват в Германия (като Румъния и България), родни страни на имигранти (Турция и Косово) и известни дестинации за отмора (напр. Испания и Франция).

Въпреки това абсолютният брой на инфектираните предишното лято е бил относително невисок: от 15 юни до края на ваканцията на 12 септември са регистрирани към 72 хиляди инфекции, което се равнява на едвам 4 % от общо 1,72 милиона случаи на COVID-19, регистрирани през цялата година.

Няма доказателства за сходно изказване

Впечатление прави, че, въпреки във Франция и Испания вирусът да доближи доста по-широко разпространяване, броят на пренасяните инфекции от завърналите се от тези страни в Германия е несъразмерен. Според създателите на проучването, това може да се дължи на по-ограничените контакти с локалното население от страна на туристите спрямо хората, които посещават фамилиите си, да вземем за пример на Балканите.

За това обаче няма доказателства. Гражданството на инфектираните и повода за тяхното пътешестване не са измежду данните, които се събират, тъй че научна инспекция на сходни хипотези не е допустима. Освен това е допустимо числата от Испания и Франция да са подценени, защото двете страни релативно късно бяха класифицирани като рискови региони.

Шпан не за първи път предизвестява, че прибиращите се от визити в родните си страни съставляват риск от разпространяване на болестта. Подобни изявления неведнъж е правил и австрийският канцлер Себастиан Курц. На питане на ARD дали тезата на Шпан е научно обоснована, от Федералното министерство на опазването на здравето още веднъж се базират на каузи на обвързваните с пътувания в чужбина инфекции. Така въпросът за това къде са доказателствата, че визитите при родственици в Турция и страни от Балканите са предизвикали гърмеж на инфекциите в Германия предишното лято, остава без отговор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР