Германският външен министър Хайко Маас връчи годишната награда за човешки

...
Германският външен министър Хайко Маас връчи годишната награда за човешки
Коментари Харесай

Зоран Заев с награда за човешки права, надява се на пробив с България до месец |

Германският външен министър Хайко Маас връчи годишната премия за човешки права на фондация " Фридрих Еберт " на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

" Преспанското съглашение и договорът за добросъседство с България са значима крачка напред, която носи вяра за разрешаването на доста спорове по света ", сподели Маас по време на церемонията:

“Когато с Алексис Ципрас си стиснахте ръцете край Преспанското езеро, целият свят разбра, че сте съумели да намерите пътя на компромиса, на мира и на взаимното почитание. Това е европейският път “, сподели Хайко Маас и добави, че Германия, като ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз, е твърдо решена, междуправителствена конференция за договарянията на Република Северна Македония за присъединение към съюза да се състои до края на годината.

“На утрешният съвет на министрите на външните работи на Европейския съюз няма да бъде утвърдено провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония поради ветото на България. Сега очакванията са това да се случи през декември, в случай че до тогава бъде открито решение на историческия спор със София ”, сподели Заев откакто получи премията, представен от македонската редакция на Deutsche Welle.

„ Вероятно на следващия ден няма да получим положителни вести от Съвета по общи въпроси в Брюксел “, сподели Заев и добави, че диалозите с България ще продължат през идващия интервал, тъй че вярата е, че решение може да бъде реализирано през декември.

„ Нямаме опция на участието в Европейски Съюз. Каквото и да се случи, ние ще продължим по европейския път. Тези в Европейски Съюз може би са не запомнили какъв брой е студено на открито. Някои политици може да са не запомнили какви са полезностите на Европейски Съюз, само че жителите в никакъв случай няма да не помнят “, сподели той.

По-рано в обръщението си към публиката Заев избягваше да загатва непосредствено България, само че споделя, че „ македонският език и македонският народ са действителност “.

„ Правата на индивида и правото на самоопределяне на всеки обособен жител не могат да бъдат предмет на дипломатически договаряния и съглашения. Те са одобрени и обезпечени правила на интернационалното право и неговите преимущества “.

Германският външен министър Хайко Мас също „ заобиколи “ утрешната среща в Брюксел, като съобщи, че има късмет за пробив през декември.

„ Водим интензивни диалози за провеждането на първата присъединителна конференция тази година по време на немското председателство “, сподели Маас. От решаващо значение е да се откри решение през идващите дни и Германия е подготвена да помогне по този път, добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР