Германският външен министър Аналена Бербок разкритикува публично Унгария за решението

...
Германският външен министър Аналена Бербок разкритикува публично Унгария за решението
Коментари Харесай

Унгария ядоса ЕС с блокиране на 18 милиарда евро помощ за Украйна

Германският външен министър Аналена Бербок разкритикува обществено Унгария за решението да блокира 18 милиарда евро финансова помощ от Европейски Съюз за Украйна. " Будапеща не би трябвало да " играе покер " в опит да окаже напън върху Брюксел поради разногласията за върховенството на закона. ", съобщи Бербок.

Първият посланик на Германия се причисли към рецензиите на няколко други дипломати от Европейски Съюз, които непосредствено упрекнаха държавното управление на премиера Виктор Орбан в изнудване, написа в.

В сряда Европейската комисия предложи да се утвърди нов пакет от 18 милиарда евро, с който да се помогне на Украйна да резервира стопанската система и публичните си услуги през идната година, както и да възвърне сериозната инфраструктура, унищожена от удари с съветски ракети и безпилотни самолети камикадзе.

На последвалата среща на посланиците на Европейски Съюз, Унгария е декларирала, че не може да поддържа пакета от помощи. Това евентуално може да попречва отпущането на помощта, защото решението изисква единомислеща поддръжка от всички 27 страни членки на Европейски Съюз.

Позицията на Унгария провокира отчаяние в Брюксел, Берлин и други столици на Европейски Съюз, настояват източници на Politico. Четирима публични лица и дипломати от Европейски Съюз са коментирали пред изданието, че възприемат блокирането на помощта за Украйна от Будапеща като тактичност за изнудване и напън за отпущането на над 13 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария, които могат да бъдат спрени идващия месец, в случай че страната " не отговори в задоволителна степен на дългогодишните опасения за отстъплението от демокрацията ".

Ден преди да се стигне до опълчването по въпроса за новия пакет помощ за Украйна, унгарският финансов министър Михали Варга се опита да оправдае позицията на страната си. „ Унгария е подготвена да поддържа Украйна, само че ние не желаем да способстваме за нов заем, който да бъде взет от Европейски Съюз. “, сподели той.

В средата на септември Европарламентът одобри с огромно болшинство отчет, в който разгласи, че Унгария към този момент не може да се счита за цялостна народна власт и даже я дефинираха като " хибриден режим на изборна автокрация. Евродепутатите призоваха  европейските институции да подхващат интензивно дейности в тази тенденция и даже да се стигне до заблуждение под отговорност, както и да не приема унгарския План за възобновяване и резистентност, докато Унгария не извърши напълно всички съответни рекомендации в границите на европейския учебен срок и всички съответни решения на Съда на Европейски Съюз и на Европейския съд по правата на човека; да изключи страната от финансиране стратегиите за доближаване, които способстват за корист със средства на Европейски Съюз или за нарушавания на правилата на правовата държава; и да ползва по-стриктно Регламента за общоприложимите разпореждания и Финансовия правилник, с цел да се оправи с всяка корист със средства на Европейски Съюз по политически съображения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР