Германският премиер Олаф Шолц остава един от най-малко популярните настоящи

...
Германският премиер Олаф Шолц остава един от най-малко популярните настоящи
Коментари Харесай

“Ще има безредици”. Руският газ постави германците пред сложен избор

Германският министър председател Олаф Шолц остава един от минимум известните сегашни международни водачи. Рейтингът му непрестанно пада, а съперниците приказват за прибързано отдръпване. В същото време самият канцлер наподобява изпълнен с оптимизъм: той приказва за успеваемостта на антируските наказания и силата на немската стопанска система. Какви са политическите вероятности на Шолц.

Рекорден срив в рейтингите

След като размени най-популярната Ангела Меркел, Олаф Шолц незабавно се изправи пред проблеми с имиджа. Беше малко различим, без необикновен авторитет на интернационалната сцена. Към това се прибавят и компликациите с образуването на ръководеща коалиция.

Според изследванията на публичното мнение през август единствено 25 % от германците утвърждават работата на Шолц. През април те бяха 39. 62 на 100 са недоволни от сегашната политика на Берлин.

Ако канцлерът беше определен в този момент, Шолц щеше да е едвам на трето място: той щеше да бъде подсилен от 18 %. Рейтингът на вицеканцлера, министър на стопанската система и опазването на климата Роберт Хабек е 25, ръководителят на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц е 19.

Ревизия на помощта за Украйна

Самият Шолц, явно, не е доста обезпокоен от сходни резултати. В скорошно изявление за “Магдебургер Фолкстиме ” той сподели, че немската стопанска система е задоволително мощна, с цел да преодолее компликациите, зародили заради борбата сред Запада и Русия. А глобите са „ ефикасни и верни “. " Това е значимо средство за увеличение на натиска. Разходите за Москва са обилни ", увери канцлерът.

Както означи Владислав Белов, началник на Центъра за германистика към Института за Европа на РАН, изказванията на ръководителя на държавното управление няма да обиден немския електорат. " Подобно на сходна агитация на Зеленски, повтаряна от немските медии, за това, че ВСУ сякаш са нанесли съкрушителни удари, това няма значение за жителите в Германия. Малко евентуално е те да са наясно с броя на санкционните пакети, техните наличие. Не ги интересува съветската стопанска система, а положението на немската.И тук отрицателните последствия са осезаеми.Германците си задават въпроса: „ За какво? “ Абсолютното болшинство, несъмнено, е срещу специфичната интервенция, само че не с по едно и също време стягане на колана “, акцентира специалистът.

Западните медии предвиждат, че цените на електрическата енергия за семействата в Германия ще се утроят до зимата. Германската общност има подозрения по отношение на целесъобразността на по-нататъшната поддръжка за Украйна.

Да, съгласно социологически изследвания 70 % от популацията е готово да помогне на киевския режим и бежанците, само че по какъв начин тъкмо - тук мненията са разнообразни. За нараснала военна поддръжка са единствено 35 %. А настрана изследване демонстрира, че съвсем половината от германците считат, че глобите нанасят повече щета на самите тях, в сравнение с Русия. На първо място, това се отнася до силата.

Падението ще продължи

През 2021 година шест атомни електроцентрали в Германия са произвели над 13 % от употребяваната електрическа енергия. Три към този момент са затворени, останалите би трябвало да бъдат изведени от употреба през декември. Други европейски страни и представители на немската промишленост приканват за отсрочване, само че към този момент държавното управление на Шолц не желае да преразглежда проектите си.

Най-малко 60 % от германците биха желали да отсрочат последователното унищожаване на нуклеарната сила. Експертите чакат следващата година над 700 евро за мегаватчас, макар че от 2010 до 2020 година междинната стойност беше с пъти по-ниска - 45.

Синдикатите упорстват да се вземе поради инфлацията. Пристанищните служащи да вземем за пример завоюваха девет % нарастване на заплатите. През юни 2023 година ще прибавят още 4.4 на 100.

Но, както демонстрират показателите на цените на производителя в Германия, това явно не е задоволително. В същото време персоналните спестявания понижават, защото от ден на ден семейства се обръщат към финансовите въздушни възглавници.

Освен това поради сушата реколтата е под междинната, а торовете не доближават. Тоест цената на храните ще се вдигне. И стандартът на живот ще падне - както, явно, така и така ниският рейтинг на Шолц.

Перспективи за оставка

Въпреки тревожните социологически данни, позициите на канцлера са обективно постоянни, счита Белов. " Да, стоварват виновността за неуспехите на него.При Хабек, при външния министър Аналена Бербок всичко се плъзга като вода от гърба на патица. Само мързеливият не подлага на критика Шолц. Външни наблюдаващи чакат полемика на неговия оставка. Но той седи доста крепко на поста си си, постигайки сделки с съдружните сътрудници “, изяснява специалистът.

Неговите сътрудници са заинтригувани от опазване на статуквото. Нито Бърбок, нито Хабек желаят предварителни избори, тъй като тогава Шолц към този момент няма да е някакъв тип гръмоотвод.

Германската конституция разрешава избор на съмнение към държавното управление. Но ние приказваме за кабинета като цяло, освен за канцлера. И неговите министри не желаят да изгубят постовете си.

Имасамо два такива исторически прецедента. През 1972 година се пробват да отстранят канцлера Вили Бранд - безрезултатно. Десет години по-късно Хелмут Кол съумява да се отърве от своя предходник Хелмут Шмид, който е отчаян от различията в ръководената от него коалиция. Сега няма подобен проблем.

" Възможна е държавна рецесия при положение на раздробяване на ръководещата коалиция, споделя Александър Камкин, старши теоретичен помощник в РАН. Двойствената политика на Шолц обаче е ориентирана точно към запазването ѝ. Свободните демократи и “Зелените ” са ястреби, с които канцлерът е заставен да се преценява. Но неговата лична реториката и маневрирането балансират техния радикализъм ”, добавя специалистът.

Канцлер за бичуване

Относителната и парадоксална непоклатимост на Шолц не значи, че всичко ще бъде умерено. И даже да издържи до края на мандата си, неговата партия (ГСДП) ще пристигна отслабена на изборите през 2025 година, счита Камкин. " Рейтингите на Шолц падат точно тъй като той лъже, говорейки за триумфа на глобите. Германското население схваща, че те не носят стремежи резултат, а предизвикват съпътстващи вреди на Европа. Това подкопава доверието в ГСДП ", показва специалистът.

Владислав Белов не изключва обществен гърмеж: " Ще има протести. И десните, и левите радикали ще се възползват от неуспехите на Шолц. Разбира се, няма да е като във Франция, няма да има " жълти жилетки ", няма да има изгорени коли. Въпреки това ще забележим конфликти с полицията в разнообразни градове - в случай че има усложнения с газта освен в бита, само че и в енергоемките промишлености. И това отново ще удари персонално Шолц. Канцлерът е избран за бичуване, други няма. До ноември можем да чакаме изостряне на обстановката и по-нататъшно понижаване на рейтинга. Не виждам от кое място би могъл да завоюва известност ”, добавя специалистът.

В същото време не се чакат фундаментални промени в курса на Берлин. Германия не е самостоятелна при вземането на решения, тя е принудена да координира своята позиция с европейските си сътрудници, доста от които, да вземем за пример Полша или балтийските страни, са непримирими. Според специалисти намаляване на позицията на Европейския съюз е допустимо едвам след края на зимата, според от това по какъв начин Европейски Съюз преживее сезона във връзка с енергийните доставки.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР