Германският поставя вече и България сред т.нар. нелиберални държави в

...
Германският поставя вече и България сред т.нар. нелиберални държави в
Коментари Харесай

Tageszeitung: Ще бъдат ли орязвани европейски пари за нелиберални страни като Полша, Унгария и България?

Германският слага към този момент и България измежду така наречен нелиберални страни в Европейски Съюз, към които до неотдавна спадаха единствено Унгария и Полша. Това излиза наяве от публикация в изданието, представена от.
Големият въпрос е: ще бъдат ли орязвани европейски пари? Евродепутатите бяха сложили ултиматум със период до първи юни. Дотогава трябваше да предприеме стъпки против страните, които нарушават клаузата за върховенството на закона, обвързвана с бюджета на Европейски Съюз.
 Европейска комисия: Няма да взимаме отношение по вътрешнополитически събития в България Европейска комисия: Няма да взимаме отношение по вътрешнополитически събития в България
Европейската комисия удостовери, че е получила изпратеното по-рано тази седмица писмо от българските евродепутати от ГЕРБ-СДС/ЕНП. В него...
В края на 2020 беше признато правилото, което обвърза достъпа на страните членки до европейски средства с изискването да съблюдават върховенството на закона. Ако Европейската комисия откри, че дадена страна нарушава този принцип, тя може да предложи прекъсване или заледяване на заплащанията от бюджета на Европейски Съюз към нея.
Но Комисията по този начин и не предприе нищо. Тя има намерение първо да приготви насоки за използването на новия принцип. А това изчерпа търпението на евродепутатите, отбелязва.
Т.нар. обвиняване в безучастие се чака да бъде импортирано на пленарно съвещание в Страсбург през тази седмица. Срещу повдигането на такава тъжба се разгласи консервативната секта на Европейската национална партия, в това число и немските ХДС и ХСС, само че социалдемократите, Зелените, либералите и левицата оказаха напън. В последна сметка, в петък немските християндемократи отстъпиха пред него.
" В Европейски Съюз обстановката с върховенството на закона се утежнява от ден на ден ", се споделя в плана за резолюция на Европарламента, с който изданието разполага. В документа се изрича страдание, че след влизането в действие на новата правна уговорка по отношение на бюджета на Европейски Съюз от 1 януари 2021 Еврокомисията е останала бездейна. Това можело да се разтълкува като " отвод " да извършва отговорностите си.
 Европейска комисия ще замразява финансиране поради нарушение на върховенството на закона Европейска комисия ще замразява финансиране поради нарушение на върховенството на закона
Европейската комисия (ЕК) има намерение да замрази финансирането на страните-членки на Европейски Съюз, в които е доказано нарушаване на господство...
В изявление за швейцарския " Нойе Цюрхер Цайтунг " немският евродепутат Мориц Кьорнер, който е един от създателите на резолюцията, споделя: " Много сме разочаровани от това, че вместо да ползва механизма за върховенството на закона, Европейската комисия се занимава с подготовката на " насоки " за използването му. Всъщност тя се държи като пожарна команда, която е пристигнала на мястото на пожара, само че вместо да го гаси, стартира да разисква по какъв начин тъкмо да го направи ".
Ако проекторезолюцията бъде призната в този тип, това би било пестник за председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, разяснява " Тагесцайтунг ". До момента Фон дер Лайен следва линията на канцлерката Ангела Меркел, която на срещата на върха на Европейски Съюз през декември 2020 година се споразумя с унгарския министър председател Виктор Орбан да не се подхващат радикални ограничения.
Орбан разгласи, че ще апелира новата уговорка за върховенството на закона. Еврокомисията трябваше в това време да е изготвила своите " насоки " за използването на клаузата, само че Европейският парламент по този начин и не съумя да се помири с сходен компромис. На ръководителя на Народното събрание Давид Сасоли в този момент е предоставено в двуседмичен период да внесе обвиняването против Еврокомисията в Европейския съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР