Германският кардинал Герхард Мюлер, крайно консервативният ръководител на органа на

...
Германският кардинал Герхард Мюлер, крайно консервативният ръководител на органа на
Коментари Харесай

Папата отстрани кардинала, отговарящ за надзора на католическата доктрина

Германският кардинал Герхард Мюлер, извънредно консервативният началник на органа на Ватикана, претрупан с надзора на католическата теория, е отхвърлен от папа Франциск, оповестиха през днешния ден международните организации.

69-годишният Мюлер бе назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата на 2 юли 2012 година. Вчера Франциск се е срещнал с него и съгласно медийни информации му е споделил, че след пет години на поста мандатът му към този момент е изминал. Новината, оповестена във вестниците "Стампа " и "Месаджеро ", бе обявена през вчерашния ден първо от консервативните блогове "Кориспонденца романа " и "Рорате каели ", съобщи ДПА.

Ватикана удостовери информациите на медиите, съобщи Асошиейтед прес. В изказване на Светия трон се споделя, че Франциск е благодарил на Мюлер за свършената работа. Мандатът на Мюлер изтича този уикенд, а през декември той навършва 75 години, което е естествена възраст за пенсиониране на епископите. Франциск е можел да удължи мандата му, само че е отказал да го направи.

Германският кардинал е считан за един от най-големите критици на апостолическото поощрение за любовта и фамилията Amoris laetitia (от латински, Радостта от любовта) на папа Франциск. В този документ, оповестен предходната година, папата споделя, че хората, които са се развели и сключили наново брак, при избрани условия, може да получат достъп до светото причестяване.

В изказването на Ватикана се споделя, че папата е избрал йезуитския монсеньор Луис Ферер, сегашен номер две в Конгрегацията за доктрината на вярата да размени Мюлер на поста.

По-рано тази седмица отпуск си взе ковчежникът на Ватикана, кардинал Джордж Пел, упрекван в родната си Австралия за полови похищения, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР