Германският канцлер повтори гаранциите за преговорите на Северна Македония с

...
Германският канцлер повтори гаранциите за преговорите на Северна Македония с
Коментари Харесай

За Ковачевски Кирил Петков е един „авангарден политик“

„ Германският канцлер повтори гаранциите за договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз, които към този момент са вписани в преговорната рамка, и че никакви други условия не могат да бъдат сложени “, посочи пред публицисти министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски в края на формалното си посещаване в Германия. Коментарът му бе във връзка вчерашните изказвания, които немският канцлер Олаф Шолц направи по време на взаимната им конференция в Берлин.

В преговорната рамка на Република Северна Македония, която е резултат на консенсус от всички 27 държави-членки има ясни периоди и стъпки за деяние и една от тях е, че втората междуправителствена конференция ще бъде извършена автоматизирано незабавно след привършване на скрининг-процеса на Северна Македония и приемането на измененията в конституцията на страната, с които българите да бъдат вписани в главния закон.

„ Що се отнася до самия преговорен развой всяка страна членка може да даде забележки във връзка с промените и напредъка на страната. Няма потребност някой да ни споделя и сами можем да забележим, че Вардар е най-замърсената река в Европа, грижата за околната среда е също един от критериите за влизане в Европейски Съюз. Ние имаме контрактуван заем за създаване на пречиствателна станция в Скопие, само че кметът, определен от ВМРО-ДПВНЕ, не работи по този план. В тази част всяка страна може да даде забележки. Другите въпроси от двустранен темперамент са включени в двустранния контракт с България и те не въздействат на интеграцията в Европейски Съюз ”, сподели Ковачевски.

Според него нито една страна не би могла да направи и реализира пътната карта в частта за правата на малцинствата, както това може да направи Северна Македония и изрази горделивост от „ законодателството и метода, по който те са уредени ” в страната, а във връзка с този аршин Северна Македония ще покаже, че е мултинационално и мултикултурно общество, „ което е Европа в една страна ”.

По думите му по-скоро той би насочил фокуса по „ отношение на промените за върховенството на закона и битката с корупцията “.

По отношение на напредването на предложенията за смяна на конституцията Ковачевски изрази удовлетворение, че след визитата в Брюксел на ръководителя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски той „ към този момент не приказва за разновидностите, които оферираше след лидерската среща, а за това какви са проектите му, когато те стартират да ръководят ” и още веднъж уточни, че опозицията би трябвало да се включи в процеса на гласоподаване на конституционните промени.

„ Отлагането на влизане в действие на конституционните промени може да стане в границите на преговорната рамка – това може да стане в самия ден или в деня преди втората междуправителствена конференция ”, уточни Ковачевски.

Той посочи, че с българския министър председател Николай Денков евентуално ще се видят на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

„ С Петков предходната година намерихме общ език, с цел да отворим пътя (на Република Северна Македония към договаряния с ЕС). Става въпрос за един авангарден политик, който желае да приказва за бъдещето, за новите технологии, за възстановяване на съдействието и това са тематиките, върху които би трябвало да градим съдействие. България би трябвало да демонстрира на всички равнища на политическата си активност, че стои зад това целия район да влезе в Европейски Съюз. Вярвам, че всички партии, които са в ръководещата коалиция (в България), са ангажирани в това “, отговори Ковачевски на журналистически въпрос, обвързван с новото българско държавно управление, предава Българска телеграфна агенция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР