Германският канцлер Олаф Шолц призна, че конфликтът в Украйна може

...
Германският канцлер Олаф Шолц призна, че конфликтът в Украйна може
Коментари Харесай

Ще има ли достатъчно украинци за четирите години битки, прогнозирани от Шолц?

Германският канцлер Олаф Шолц призна, че спорът в Украйна може да се проточи няколко години и това ще бъде предизвикателство за Германия.

„ Ще създадем всичко, с цел да имаме опция да продължим да поддържаме Киев толкоз дълго, колкото е належащо. В последна сметка може да се окаже, че тази интервенция ще продължи две, три, четири години, което ще бъде предизвикателство за всички нас “, сподели той, говорейки на конференцията на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна и някогашен дипломат в Берлин Андрей Мелник, който приказва след Шолц, обаче не поддържа оценката на ръководителя на немското държавно управление, заявявайки, че Киев няма да се помири с такава оценка.

„ Надяваме се да реализираме мир тази година. За да създадем това, се нуждаем от огромна поддръжка от нашите съдружници “, акцентира той.

Според него Украйна не желае да взе участие в спора " за дълго време " поради огромните загуби. В тази връзка Мелник изисква от съдружниците да доставят танкове и изтребители от Съединени американски щати и Германия.

Как да разбираме думите на Шолц? Трезво ли прави оценка обстановката? Или търси аргументи да „ скочи “, да се отърве от досадния напън на Киев?

Но той не е единственият, който показва песимизъм по отношение на вероятностите за победа на Украйна, най-малко в обозримо бъдеще. Така Марк Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати, също се съмнява в способността на въоръжените сили на Украйна да реализират военни цели през тази година.

„ Не мисля, че е допустимо в кратковременен проект тази година. Не споделям, че не може да се направи. Просто споделям, че това е доста сложна задача “, сподели той по време на виртуално събитие, проведено от Defense One.

Мили напомни, че украинският президент Владимир Зеленски има за цел да изтласка всички съветски войски от територии, които Киев счита за свои, отбелязвайки, че това е извънредно сложна и сериозна военна задача.

По-рано, по време на тирада в Конгреса, той също сподели, че задачите на украинския водач, в това число връщането на Крим на Украйна, са мъчно постижими.

Подобни настроения има и в Украйна. По-рано ръководителят на Върховната Рада Руслан Стефанчук съобщи, че украинският спор би трябвало да завърши през 2023 година, защото Киев не е в положение да се бие до степен на безсилие.

„ Победата би трябвало да пристигна тази година. Ние не можем да се борим до цялостно безсилие, тъй като за разлика от Русия, която има доста огромни запаси, Украйна е по-малка. Така че имаме потребност от тази победа допустимо най-скоро “, сподели Стефанчук в изявление за английския вестник Times, призовавайки Запада да форсира доставките на оръжия за Киев.

Оказва се, че нито в Киев, нито на Запад имат вяра в бърз триумф, всички схващат, че спорът може да се проточи и не е реалност, че ще го устоят, само че все пак не престават?

- " Това е по-реалистична оценка на протичащото се от тези, които бяха до неотдавна - към този момент не прочувствени, а рационални на немски ", - споделя ръководителят на експертния съвет на Фонда за стратегическо развиване, политологът Игор Шатров.

- Западът няма да може да постави завършек на спора, като победи Русия. Европейските политици към този момент схващат това. Но притиснати до стената от Съединените щати, с отхвърлянето на съветския газ изпадайки в още по-голяма взаимозависимост от Вашингтон, те самите не могат да откажат да поддържат Украйна, само че са безпределно неподготвени да я поддържат.

Мисля, че това не е опит за скок, а по-скоро подготовка на немското публично мнение за дълъг интервал на строги икономии, с цел да се поддържа Украйна, опит за шерване на отговорността с обществото.

Ако междинният бюргер одобри подобен сюжет, помпането на Украйна с оръжие ще продължи. Освен това Европа към този момент се готви за идната стъпка - въвеждането на постоянни войски в Украйна под прикритието на миротворци.

" СП ": Как ще оцените оповестените от Шолц периоди - до 4 години? Фигура, взета от тавана, или има нещо в нея?

- Това е нереална цифра, несвързана със положението на нещата по фронтовете, която не регистрира стратегическите цели и проекти на Русия. Единственото, което тя споделя, е, че Шолц, европейците, схващат, че спорът се е проточил.

" СП ": Председателят на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати Марк Мили също е убеден, че спорът ще продължи дълго време. Това обективно схващане за целия групов Запад ли е?

- Подобно схващане е по-често във военната среда, измежду експертите, които съответно правят оценка положението както на съветската и украинската, по този начин и на европейската войска.

Политиците, преследващи личните си ползи, не престават да приказват за блицкриг, за близката победа над Русия. Но те към този момент отхвърлят да лъжат и не престават да убеждават гласоподавателите си, че всичко това няма да продължи дълго. И Шолц е добър образец за това.

" СП ": А някогашният дипломат в Берлин Андрей Мелник твърди, че Киев не желае да води война толкоз дълго и изиска да се форсира доставката на оръжие. Това опит за напън върху Запада ли е? Мислят ли, че това ще докара до триумф? Но ще даде ли Западът повече оръжия, в случай че не има вяра в успеха на Украйна?

- Докато Европа е пленник на Съединените щати и Байдън е в Белия дом, доставките на оръжия за Украйна ще продължат. Промяна в администрацията на Съединени американски щати може да промени хода на събитията.

" СП ": Как мислите, че може да се промени обстановката до края на годината? А след година? Ще се изчерпят ли страните от Запада, на първо място Европа? Или ще се оправят с предизвикването? Или Украйна ще се изчерпи по-рано?

- Всеки боен спор е многофакторно събитие. Но специфичната военна интервенция на Русия в Украйна като цяло е нов вид боен спор, хибридна война, която надвишава обичайното пояснение на този термин.

Сегашният спор има както икономическо, по този начин и идеологическо измерение, той е директно обвързван както с външната, по този начин и с вътрешната политика, осведомителният му съставен елемент е не по-малко значим от военния.

Но като се има поради мащабът на дилемите, които би трябвало да реши СВО, Русия не трансферира стопанската система и обществената сфера на военна основа и по-голямата част от страната продължава да живее кротичък живот.

В същото време сме очевидци на консолидация на Запада на антируска основа с противоположна реакция на политици и общества в множеството страни по света. Прогнозирането на каквото и да било в такава разнообразна обстановка би било безразсъдно. И въпреки всичко ще опитам.

Според мен 2023 година може да се трансформира в решаваща година в спора, сходно на провалянето на немските войски край Москва през зимата на 1941-1942 година във Великата отечествена война.

Но преди успеха в Сталинградската борба, която в последна сметка се трансформира в последната повратна точка във войната против нацистите, оставаше още цяла година. Считам, че в този случай сходни аналогии разказват добре актуалната обстановка и бъдещите вероятности.

Много е мъчно да се планува каквото и да било за времето на довеждане докрай на СВО “, сподели Вадим Трухачьов, доцент от Факултета по интернационалните връзки и задгранични районни проучвания на РГГУ.

- Всичко зависи от степента на подготвеност на въоръжените сили на Руската федерация и от решимостта на Запада да помогне на въоръжените сили на Украйна. И няма повече или по-малко точна информация за това в общественото пространство. Досега Шолц единствено сочеше с пръст към небето.

" СП ": Не е ли по думите на Шолц, че това ще бъде предизвикателство за Германия да се опита да " скочи "? Това недоволство ли е?

- От позиция на Германия това може да се пояснява по два метода. От една страна, на германците им е обещано да схванат, че ще би трябвало да търпят компликации още дълго време. От друга страна, Шолц в действителност загатва, че е невероятно безпределно стягане на коланите и има граница да се оказва помощ на Украйна.

" СП ": Председателят на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати Марк Мили също е сигурен, че спорът ще се проточи. Защо тогава го не престават? Или удължаването на спора не е подобен проблем за Съединени американски щати, както за Германия?

- Съединени американски щати са надалеч, следствията от войната не ги удрят по този начин. Но за американците, германците и Запада като цяло е значимо да победят Русия като извършител на „ учредения на разпоредбите ред “.

И по тази причина те са подготвени да платят много висока цена за това. Това е кардинален въпрос. Затова те са подготвени да отидат за удължение на спора.

" СП ": Андрей Мелник счита, че Украйна не желае да води война толкоз дълго и изиска да се форсира доставката на оръжие. Не желае или не може?

— Не, човешките и материалните запаси на Украйна не са безкрайни. Дори подобен безсрамник като Мелник схваща това. Оттук и истеричните изявления. И в случай че можеха, те се бореха вечно.

" СП ": Наскоро ръководителят на Радата Стефанчук сподели, че спорът би трябвало да бъде преустановен тази година. Иначе Украйна няма да оцелее. Това справедлива оценка ли е или още веднъж опит за напън върху " сътрудниците "? Те съществено ли си мислят, че в случай че в този момент им дадат доста оръжия, ще могат да трансформират нещо?

- Най-вероятно това е напън върху сътрудниците. Но въпреки всичко Стефанчук схваща, че страната няма да преживее доста дълга война. И сигурно има вяра, че „ непознатите страни ще им оказват помощ “.

" СП ": Ще устоят ли американците и европейците (на първо място германците) този " изпит "? Кой може пръв да се опита да " скочи "? Кой е " слабото звено "?

- Слабото звено е Унгария. Тя към този момент се появи. Следват Гърция, Италия, Словакия и Австрия (последната по този начин или другояче не изпраща оръжие на украинските въоръжени сили). Но към момента не се заблуждавайте С илюзии. До идната зима никой няма да „ скочи “. Дотогава всичко несъмнено ще издържи.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР