Германският канцлер Олаф Шолц изрази резерви за потенциално сформиране на

...
Германският канцлер Олаф Шолц изрази резерви за потенциално сформиране на
Коментари Харесай

Шолц се отнася скептично към идеята за европейска армия

Германският канцлер Олаф Шолц изрази запаси за евентуално съставяне на войска на Европейския съюз, до момента в който ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник поддържа концепцията по време на конгрес в Берлин, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Шолц съобщи, че сигурността в Европа може да бъде обезпечена единствено посредством трансатлантическо съдействие. " Твърдо съм уверен, че става въпрос за подсилване на трансатлантическото съдействие и НАТО ".

Той добави, че е належащо първо да се ускори европейското съдействие в производството на оръжие, с цел да се увеличи успеваемостта.

Фон дер Лайен, въпреки това, поддържа концепцията за " войска от европейци " по време на събитието на WDR Europaforum.

" Доста страни членки са в НАТО, което е в реда на нещата. Добре е, че имаме НАТО ", сподели Фон дер Лайен, която е някогашен министър на защитата на Германия. " Но НАТО не е на всички места. И несъмнено има сюжети, в които Европейски Съюз е нужен. При тях също би трябвало да сме в положение да действаме интензивно ", акцентира тя.

 Отбрана без войска: по какъв начин Европейски Съюз пази военната си сигурност Отбрана без войска: по какъв начин Европейски Съюз пази военната си сигурност

Големият и сложен въпрос, добави ръководителят на Европейската комисия, е кой ще вземе решението за разгръщането на европейска войска. Според Фон дер Лайен по този въпрос би трябвало да има доста полемики.

Председателят на Европейска комисия съобщи също по този начин, че изпитва огромно почитание към отговорността, която мъжете и дамите поемат, когато са изпратени в спешни региони. " Тя би трябвало да се носи на европейско, само че и на национално равнище, тъй като може да е въпрос на живот и гибел ", съобщи Фон дер Лайен.

Тя акцентира, че " сходни хрумвания би трябвало да бъдат прецизирани и задълбочени, само че посоката е вярна. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР