Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че газопреносният проект “Северен

...
Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че газопреносният проект “Северен
Коментари Харесай

Ангела Меркел: “Северен поток 2” е невъзможен без яснота за ролята на Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи през днешния ден, че газопреносният план “Северен поток 2” не може да продължи без изясненост за ролята на Украйна като директен маршрут за транспорт на съветски газ, втвърдявайки, както наподобява, позицията си към плана, съобщи Ройтерс.

Дадох ясно да се разбере, че планът “Северен поток 2” е неосъществим без изясненост за бъдещата роля на Украйна като директен газов маршрут, сподели немският канцлер на взаимна конференция в Берлин с украинския президент Петро Порошенко.

Така че може да видите, че не е единствено стопански въпрос, само че роля играят и политически фактори, добави тя.
“Северен поток 2” е план за разширение на настоящия газопровод “Северен поток”, който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки директните страни Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на “Северен поток” и минава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет страни – Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а потенциалът – 55 милиарда куб метра газ годишно. Планира се оборудването да бъде пуснато в употреба в края на 2019 година.

Към края на март Германия издаде всички разрешителни за осъществяването на плана на нейна територия, напомня ТАСС.

Германия, наред с други страни в Северна Европа, до момента поддържаше плана, отбелязва Ройтерс.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР