Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално в събота преговори с

...
Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално в събота преговори с
Коментари Харесай

Меркел обяви официално преговори за коалиция със свободните демократи и зелените

Германският канцлер Ангела Меркел разгласи публично в събота договаряния с пробизнес насочената Свободна демократическа партия и с партията Зелени за съставяне на ръководеща коалиция, заяви ДПА.

Т.нар. ямайска коалиция, наречена по този начин поради партийните цветове на трите партии - черно, жълто и зелено, които дават отговор на ямайското знаме, не е била тествана на национално ниво.

Германският канцлер приказва на заседание на младежката организация на своя Християндемократически съюз (ХДС) в Дрезден. Тя заяви, че е разговаряла със свободните демократи и зелените, а по-късно е показала на партията си съдружно предложение за утвърждение, добави Асошиейтед прес.

Меркел призна, че договарянията ще бъдат сложни, само че задачата е да се образува надеждно държавно управление.

Консервативният блок на Меркел завоюва изборите на 24 септември с 33 %.

Меркел ще беседва на следващия ден с баварския сътрудник на партията си - Християнсоциалния съюз, който упорства за годишно ограничаване на броя на мигрантите в отговор на напора от 1 милион души, търсещи леговище през последните две години.

Ямайската коалиция остана единственият вид за Меркел, откакто социалдемократите, които бяха сътрудник на ХДС в управлявалата до момента необятна коалиция, оповестиха че ще бъдат съпротива след рекордно ниските си изборни резултати от 20,5 на 100.

Според наблюдаващи договарянията за ямайската коалиция ще бъдат доста сложни поради различията на партиите по редица въпроси, в това число ограничението на броя на бежанците.

Над една трета от германците желаят немският канцлер Ангела Меркел да напусне поста си още преди края на цялостния си четиригодишен мандат, сочат резултатите от изследване, представено от ДПА.

Около 36 % от запитаните в проучването на YouGov по поръчка на ДПА декларират, че тя би трябвало да се откаже от длъжността и още преди края на мандата през 2021 година да остави някой различен да я заеме.

Четиресет и четири % са за това Меркел да довърши мандата си, а 20 % нямат мнение по въпроса.

На федералните избори предишния месец партията на немския канцлер ХДС загуби сериозен дял от поддръжката си в интерес на " Алтернатива за Германия ".

С 32.9 % от гласовете ХДС и сестринската му партия от Бавария ХСС остават най-влиятелният политически блок.

Според изследването Меркел резервира поддръжката на гласоподавателите на блока ХДС/ХСС в голямата им част.

Осемдесет и един % от тази група декларират, че желаят тя да остане канцлер до идващите избори.

Изследването е извършено измежду над 2000 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР