Германският износ се понижи през август за пръв път от

...
Германският износ се понижи през август за пръв път от
Коментари Харесай

Изненадващо понижаване на германския износ през август



Германският експорт се намали през август за пръв път от 15 месец насам, защото проблемите във веригите на доставки, които тормозят целия свят, не престават да се отразяват отрицателно и на водещата европейска стопанска система.

През август немският износ се сви с 1,2% до 113 милиарда евро по отношение на юли, когато набъбна с 0,6%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за покачване на износа с 0,5%, демонстрират данни на формалната федерална статистика Destatis.

В същото време вносът в Германия скочи с 3,5% до 100,1 милиарда евро, заличавайки респект изцяло спада с 3,6% през юли.

В резултат на това комерсиалният остатък на най-голямата европейска стопанска система се сви през август на сезонно-коригирана база до 13,0 милиарда евро от 17,7 милиарда евро месец по-рано.

Въпреки изненадващия спад на износа, той към момента е с 0,5% над равнището от февруари 2020 година (точно месец преди началото на коронавирусната пандемия в Германия), до момента в който немският импорт е с 9,9% над равнището от последния месец преди Covid пандемията.

Спрямо август 2020 година немският експорт нараства с 14,4% след покачване с 1,25% през юли, до момента в който вносът се покачва с 18,1% след напредък с 16,9% месец по-рано.

На некоригирана база немският търговски остатък се свива през август 2021 година до 10,7 милиарда евро по отношение на 11,9 милиарда евро година по-рано.

Графики на немския експорт и импорт, както и на комерсиалния баланс



В съпоставяне с годината по-рано, когато международната стопанска система към момента беше в дълбока икономическа рецесия, породена от коронавирусната пандемия, търговията на Германия означи мощно възобновяване, като износът за Съединените щати набъбна с 22,4%, а този за Китай с 4,4%.

Германският експорт за Англия, която през януари напусна публично единния пазар на Европейския съюз, спадна през август с цели 15,1% в съпоставяне със същия месец на предходната година, до момента в който вносът от Обединеното кралство се сви със 7,9 на 100.

За разлика от това немската търговия с останалите членки на Европейски Съюз и с трети страни набъбна доста на годишна база.

Днешните по-слаби търговски данни следват поредност от стопански индикатори, показващи отрицателното влияние на растящия инфлационен напън и проблемите с веригите на доставки, върху експортьорите в Германия.

Германските индустриални поръчки спаднаха доста през август заради по-слабото търсене от чужбина след извънредно мощните покачване през предходните два месеца заради подписани огромни контракти.

Недостигът на междинни артикули като полупроводници и някои първични материали вреди на доста браншове, изключително на значимата за Германия автомобилна промишленост.

Наскоро Германската комерсиална камара усили прогнозата си за износа за 2021 година, като предвижда, че немските компании ще продават с 8% повече зад граница.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР