Германският икономически министър Роберт Хабек представи стратегия за подпомагане на

...
Германският икономически министър Роберт Хабек представи стратегия за подпомагане на
Коментари Харесай

Германия готви повече субсидии за индустрията

Германският стопански министър Роберт Хабек показа тактика за подкрепяне на локалната промишленост. Според него е основно страната да поеме по-голяма роля в подпомагането на фирмите, защото в противоположен случай известна част от производството може да бъде изнесена отвън страната.

Хабек съобщи, че дотациите са нужни, с цел да се компенсират геополитическото напрежение, потребността от понижаване на въглеродни излъчвания. Освен това прекомерната администрация и влошаващата се инфраструктура оказват в допълнение напрежение върху бранша.

Ключов детайл от тактиката е " мостова " цена на електрическата енергия за енергоемките компании, защото производството на предприятията в промишлености като химическата, хартиената и стъкларската е спаднало внезапно. " Има основателна причина да се построи мост, до момента в който не бъде обезпечен достъп до евтина възобновима сила. Трябва да дадем на промишлеността това време ", добави той при представянето на тактиката. Според министъра този бранш е мощно субсидиран тук-там като Китай и Съединени американски щати, което в допълнение усилва потребността от взимане на дейни ограничения. Подкрепата от държавното управление за цената на тока би била в действие, до момента в който не се откри евтина опция на съветския газ или новопостроени вятърни и слънчеви електроцентрали стартират да съставляват по-голяма част от енергийния микс.
Реклама
Макар и предлагането за субсидиране на цената на тока да идва от Министерството на стопанската система, единодушие по въпроса в ръководещата коалиция към момента не е реализирано. До момента концепцията не е подкрепена от финансовия министър Кристиан Линднер и от канцлера Олаф Шолц. Те са на мнение, че поради настоящата висока инфлация държавните разноски не би трябвало да се усилват, с цел да не се увеличи натискът върху цените.
" Трябва да помислим дали разпоредбите, които си дадохме в друго време на постоянно усмихната глобализация, на приятелско единение, на на ниска цена съветски газ, са подобаващи за новото време. " Роберт Хабек, министър на стопанската система
Разходите по тактиката на Хабек обаче няма по какъв начин да не са огромни, само че действителността задължава страната да поеме по-активна роля в обезпечаването на индустриалното произвеждане и работните места. Според него това би трябвало да се случи даже с цената на по-голям дълг, даже и тази концепция също да не събира необятна поддръжка. За да стане тактиката на Хабек действителност, ще е нужно да отпадне дълговата спирачка, която лимитира държавните разноски. Тя беше наложена от държавното управление, само че съгласно икономическия министър сегашната геоикономическа обстановка постанова преразглеждането на мярката. " Трябва да помислим дали разпоредбите, които си дадохме в друго време на постоянно усмихната глобализация, на приятелско единение, на на ниска цена съветски газ, са подобаващи за новото време ", сподели Хабек.

" Тази индустриална политика ще коства доста пари ", сподели пред Reuters професорът по стопанска система в университета " Хайнрих Хайне " в Дюселдорф Йенс Зюдекум. " Но това е в несъгласие с дълговата спирачка, която доста лимитира полето за маневриране ", добави той. Финансирането на тактиката евентуално ще срещне опозиция от страна на Линднер, който е последовател на концепцията, че страната би трябвало да понижи разноските и да се върне към конституционно ограничаване на заемите (дълговата спирачка) след прекъсването по време на пандемията от ковид и енергийната рецесия.
Реклама
Германската индустриална федерация BDI необятно приветства тактиката и прикани държавното управление за изясненост и бързо използване на препоръчаните ограничения. " Споделяме оценката, че изключително суровата геоикономическа действителност ни слага под стратегически напън: тези, които желаят да се оправят с провокациите на зараждащия нов международен ред, би трябвало първо да работят върху личното си показване и конкурентоспособност и по-късно могат да основават съюзи като мощни играчи ", сподели ръководителят на BDI Зигфрид Русвурм. По-голяма опозиция Освен намирането на поддръжка в личната си коалиция Хабек би трябвало да се оправи и с една даже по-трудна задача - увещание на Европейския съюз (ЕС), че тактиката не би дала непочтено преимущество на локалните компании пред съперниците им. За да бъде допустимо това, " ние предлагаме някои процедури да бъдат групирани и съсредоточени по-силно на европейско равнище, тъй че процесът на известяван да може да бъде приключен по-бързо ", прибавя Хабек.

Ако Брюксел и ръководещата коалиция в Германия одобрят плана, тогава той би трябвало да бъде гласуван в Бундестага. Критики от страна на консервативната съпротива не закъсняха, като те приканиха за повече частна самодейност вместо държавна поддръжка.

Стратегията се " основава на неправилното схващане, че една политика на рамкови условия се нуждае от страна, която се намесва в стопанската система, която я оформя и трансформира в личните си ползи ", сподели в изказване представителят на ХДС по икономическите въпроси Юлия Кльокнер. " Според Хабек страната вижда себе си като доброжелателен стопанин на обяздването на стопанската система ", сподели тя, добавяйки, че " това е неверният път ".
Свързани публикации Удар по ръководещите в Германия - победа за консерваторите в Бавария и Хесен 9 октомври 2023, 13:57 Siemens с огромна инвестиция в Китай и Сингапур 25 юни 2023, 11:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР