Германският експорт се сви през септември за втори пореден месец,

...
Германският експорт се сви през септември за втори пореден месец,
Коментари Харесай

Спад на германския износ през септември за втори пореден месец



Германският износ се сви през септември за втори следващ месец, до момента в който вносът остана съвсем без смяна, демонстрират данни на немската федерална статистика Destatis, които са следващо доказателство, че нарушените вериги на доставки усложняват възобновяване на най-голямата европейска стопанска система.

През септември износът на Германия се намали с 0,7% по отношение на август, когато се сви с 0,8%, достигайки размер от 112,3 милиарда евро, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за стабилизация на експорта на месечна база.

В същото време немският импорт се увеличи с едвам 0,1% след растеж с 2,1% през август, достигайки 99,2 милиарда евро., до момента в който прогнозите бяха за покачване с 0,6 на 100.

В резултат на това комерсиалният остатък на най-голямата европейска стопанска система се сви през септември на сезонно-коригирана база до 13,2 милиарда евро от 14,0 милиарда евро месец по-рано. Това е много по-малък търговски остатък по отношение на неговите равнища от преди коронавирусната пандемия, когато той постоянно надвишава 20 милиарда евро месечно.

Спрямо февруари 2020 година - тъкмо месец преди началото на Covid пандемията в страната - немският експорт е към момента надолу с 0,3%, до момента в който вносът набъбна със 7,8 на 100.

Според редица анализатори проблемите с веригите на доставки натежават върху производството, което пък се отразява отрицателно и на износа, като тази наклонност евентуално ще продължи най-малко до края на годината.

Германският експорт в посока Обединеното кралство спад през септември с цели 10% по отношение на същия месец на 2020 година, достигайки размер от 5,7 милиарда евро, до момента в който вносът в страната от Англия се срина с 20% до 2,3 милиарда евро.

Слабо намаляване с 0,2% на годишна база означи износа на Германия за Китай, достигайки 8,5 милиарда евро, до момента в който износът за Съединени американски щати скочи през септември с 16,2% по отношение на година по-рано, до 10,8 милиарда евро.

Днешните слаби данни следват изследване на икономическия институт Ifo, което сподели, че немските експортни упования през октомври са паднали до най-ниското равнище от февруари насам поради проблемите с доставките на първични материали и материали, които вредят на промишления бранш.

През предишния месец пък Министерството на стопанската система на Германия понижи прогнозата си за напредък на износа за 20201 година до 8,6% от априлска прогноза за покачване с 9,2%, базирайки се на " исторически неповторим дефицит на междинни артикули ", пред който е изправен индустриалния бранш.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР