Германските власти са разтревожени от възраждането на антисемитизма 73 години

...
Германските власти са разтревожени от възраждането на антисемитизма 73 години
Коментари Харесай

Антисемитизмът отново надига глава в Германия

Германските управляващи са разтревожени от възраждането на антисемитизма 73 години след края на Холокоста, съпроводено с напредък на крайнодесните сили и страхове поради притока на бежанци от страни, враждебни на Израел.

По мотив възпоменателните прояви, свързани с освобождението на лагера на гибелта Аушвиц на 27 януари 1945 година, Ангела Меркел показа своя „ позор “, че

еврейските здания – от учебни заведения до синагоги, не могат „ да съществуват без полицейска защита “.

Германска депутатка: Полицията оказва помощ на мюсюлманските орди, групови изнасилвачи

Бундестагът отбелязва годишнината със специфична сесия в сряда. Канцлерката, станала преди 10 години първият немски държавен началник, приказвал пред Кнесета (израелския парламент), се ангажира също да сътвори длъжността комисар по антисемитизма в идващото държавно управление, което се надява да образува през март.

Подтик за самодейността бяха фрагменти, показващи по какъв начин стачкуващи в Берлин изгарят израелски флагове след решението на Съединени американски щати да признаят Ерусалим за столица на еврейската страна.

Представители на еврейската общественост бият паника към този момент от много месеци. Уважаваната някогашна председателка на Централния съвет на евреите в Германия Шарлоте Кноблох осъди засилващите се антисемитски прояви. Еврейските празненства към този момент „ са нещо невероятно в общественото пространство без полицейска отбрана “, увери тя.

Антисемитизмът – „ все по-свиреп “

Берлинчани бяха възмутени и от кражбата на 16 дребни месингови павета, вградени в тротоарите, с цел да припомнят за жертвите на Холокоста. Извършителите не бяха открити, само че посланието не остана загадка за никого в навечерието на годишнината от антиеврейските погроми през 1938 година, известни като „ Кристалната нощ “.

„ За първи път се случва да откраднат толкоз доста „ препъникамъни “ (Stolpersteine на немски език, бел. АФП) за няколко дни “, клати глава Силвия Кавчич, която се грижи за поставените в Берлин 7000 дребни павета с имената на убити от нацистите хора, най-вече евреи.

По думите на Венцел Михалски, представляващ в Германия неправителствената организация „ Хюман райтс уоч “, антисемитизмът става „ все по-буен и яростен “.
Така счита и днешният началник на Централния съвет на евреите Йозеф Шустер. „ Днес все по-смело се приказват неща, които някои постоянно са мислели, само че просто не са смеели да ги кажат “, отбелязва той пред „ Билд ам зонтаг “.

След войната Германия трансформира загатна за Холокоста в стожер на новата си еднаквост .

Но очевидците и оживелите от геноцида изчезват един след различен и табутата стартират да падат.

Мощният пробив на крайната десница, нахлула в долната камара през септември, означи поврат в обстановката. Неин функционер назова паметника на Холокоста в Берлин „ неприличен мемориал “, а в редиците на партията има значително общоизвестни антисемити.

Експерти предизвестяват също за радикализиращи се мюсюлмани, по-специално в средите на многочисленото турско малцинство, вслушващо се в риториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „ Всяка дума е свещена за тях. А Ердоган е озлобен антисемит " “ изобличава го правозащитникът от „ Хюман райтс уоч “.

Наученото в учебно заведение

Твърде притеснителен е и антисемитизмът в учебните заведения, по-специално измежду младите мюсюлмани. Учители от Берлин описват, че измежду най-популярните обиди е към този момент „ Евреин подобен! “. На места „ щом се заприказва за евреи или юдейска вяра, в класната стая незабавно стартира дребна интифада “, показва учител в отчет на тази тематика.

Дискусия се развива и към надошлите в страната от 2015 година насам над един милион бежанци, „ някои от тях израсли измежду антиизраелски и антисемитски акции “, отбелязва Шустер – при все това до момента няма публични данни, сочещи усилване на антисемитските дейности, обвързвано с бежанците.

Последното досега предложение от служителка в берлинското кметство е всички възпитаници наложително да се водят на посещаване в концлагер, както вършат в Бавария. „ Защото решаващо е просветителното ниво, не толкоз географският генезис “, твърди Гюнтер Морш, шефът на мемориала в лагера Заксенхаузен.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР