Германските власти разрешиха на китайската логистична компания Cosco да придобие

...
Германските власти разрешиха на китайската логистична компания Cosco да придобие
Коментари Харесай

Китайската Cosco може да придобие 25% дял в терминал на пристанището в Хамбург

Германските управляващи позволиха на китайската логистична компания Cosco да придобие дял в един от трите терминала, благосъстоятелност на HHLA в пристанището на Хамбург. Cosco ще може да закупи 24,9% в този терминал. HHLA е един от главните оператори на пристанище Хамбург, най-голямото пристанище в Германия. Контролният пакет акции в компанията принадлежи на управляващите в Хамбург.

Сделката провокира съществени несъгласия в немското държавно управление, по-специално опцията за първична покупка беше подложена на критика от министрите на стопанската система и външните работи. Cosco и HHLA в началото се споразумяха да купят 35 % дял в терминала от китайска компания. В резултат на това делът беше понижен, тъй че Cosco да не може да въздейства върху ръководството на терминала или стратегическите решения по отношение на него.

Bloomberg цитира изявление на немския министър на стопанската система Роберт Хабек, че китайски вложения в сериозната инфраструктура на Германия не би трябвало да бъдат допускани. Министерството на външните работи от своя страна означи, че договорката " непропорционално уголемява стратегическото въздействие на Китай върху немската и европейската транспортна инфраструктура, както и зависимостта на Германия от Китай ". Сделката в първичния й формат обаче беше подкрепена от немския канцлер Олаф Шолц, който беше кмет на Хамбург през 2010 година

От Cosco към момента не са коментирали новата алтернатива, само че съгласно медиите, базирайки се на източници от компанията, са съгласни с изискванията ѝ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР