Германските автомобилни производители BMW, Daimler и Volkswagen ще бъдат глобени

...
Германските автомобилни производители BMW, Daimler и Volkswagen ще бъдат глобени
Коментари Харесай

Германия глоби BMW, Daimler и Volkswagen заради картел за стомана

Германските автомобилни производители BMW, Daimler и Volkswagen ще бъдат санкционирани с общо 100 млн. евро поради картел при пазаруването на стомана, оповестява Федералната работа на картелите (Bundeskartellamt). По думите на президента на институцията Андреас Мунд от 2004 до 2013 година представители от трите компании са организирали регулярни срещи два пъти в годината, на които са обменяли информация с производители на стомана, ковашки компании и огромни снабдители на системи и са обменяли информация за идентични доплащания за закупуване на дълги стоманени артикули (като валцована стомана на лента, стоманена тел, стоманено въже и други).

Елиминиране на ценовата конкуренция

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В индустриалния си развой автомобилните компании употребяват голям брой елементи, които се направени от дълги стоманени артикули (като да вземем за пример предавателни лостове, зъбни колела, кормилни прътове). Металургичните производители включват към цените си и спомагателни такси за вторични първични материали и сплави.

Представители на BMW, Daimler и Volkswagen са премахнали ценовата конкуренция при тези артикули, като са договаряли идентични спомагателни такси с доставчиците. Цените на тези артикули съставляват по-малко от 1% от крайната стойност на един автомобил, настояват от федералната работа. Картелът е работил най-малко до 2016 година

Автомобилните производители са приели санкциите, а съдействието от тяхна страна е взето поради при определянето им. BMW ще заплати за нарушаванията 28 млн. евро, а Daimler – 23.5 млн., оповестява Reuters. Представителите на Volkswagen са отказали да разясняват размера на наложената им глоба, само че одобряват приключването на картела. Решението по отношение на глобите към момента не е дефинитивно и предстои на обжалване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР