Германски специалист по ледници дава мрачна прогноза, свързана с климатичните

...
Германски специалист по ледници дава мрачна прогноза, свързана с климатичните
Коментари Харесай

Германски специалист по ледници дава мрачна прогноза

Германски експерт по ледници дава мрачна прогноза, обвързвана с климатичните промени. В изявление за Ройтерс, специалистът по глетчерите Кристоф Майер заяви тревожната вест, че някои от алпийските ледници в страната му може да изчезнат в идващите 15 години.

Три от петте ледници в Германия се намират в масива Цугшпитце в баварските Алпи, на австрийско-германската граница. Високите температури мощно въздействат на положението им. Според специалисти първи ще изчезне южният Шнефернер. Кристоф Майер счита, че до края на годината от него може да не остане съвсем нищо. Специалистът от Мюнхен дава мрачна прогноза за алпийските ледници като цяло.

" Имаме към 3000 ледници в Алпите и няколко доста огромни от тях ще оцелеят за дълго време. Но по-голямата част ще изчезне в идващите 50 години ", разяснява Кристоф Майер, Баварска академия на науките в Мюнхен.

От началото на измерванията през 1901 година височината на снежната завивка в Цугшпитце в никакъв случай не е било толкоз дребна през юли. Тазгодишните високи температури и слаби дъждове са изключително тежки за оцеляването на глетчерите там. Майер дава прогноза и за някои от тях.

" Що се отнася до ледниците в Германия прогнозата е доста неприятна за по-малките от тях. За двата по-големи, северния Шнефернер и ХеленТалФернер,ще минат може би още 10 или 15 години, само че тогава евентуално ще изчезнат и те ", сподели Кристоф Майер.

Майер не мисли, че туристите, които се разхождат по леда и по снега, унищожават ледниците. По-скоро за него повода е пристигналият в Европа от Сахара песъчлив облак при започване на годината и който покрива снега. Заради по-тъмния му цвят пясъкат притегля слънчевата светлина, което способства за по-бързото размразяване. Но решение има.

Намаляването на излъчванията на парникови газове е най-лесният метод да се забави топенето на алпийските ледници, твърди експертът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР