Германски прокурори, разследвали минали случаи на сексуално насилие от страна

...
Германски прокурори, разследвали минали случаи на сексуално насилие от страна
Коментари Харесай

Скандал в Германия: Разследвали покойния папа Бенедикт XVI за сексуално насилие

Германски прокурори, разследвали минали случаи на полово принуждение от страна на свещеници в Мюнхенския архидиоцез, оповестиха, че в началните стадии на инспекцията са разследвали и починалия папа Бенедикт XVI по съмнение в съучастие, само че по-късно прекратили инспекцията против него.

Мюнхенската прокуратура е разследвала 45 случая на вероятни закононарушения, осъществени от църковни представители, за които се е схванало от отчет за дейностите на архидиоцеза във връзка с случаите на полово принуждение сред 1945 и 2019 година

Бенедикт XVI, по това време кардинал Йозеф Ратцингер, е бил архиепископ там от 1977 до 1982 година, а в отчета, който е бил направен от правна адвокатска фирма по поръчка на архидиоцеза и огласен през януари 2022 година, се подлагат на критика дейностите му по четири случая. Почетният папа, който умря през декември - близо 10 години след отдръпването си, изиска амнистия за всевъзможни " тежки провинения ", които би могло да е позволил при разглеждането на сходни случаи, само че отхвърли той персонално да е правил каквито и да било непозволени дейности.

Прокуратурата съобщи, че за избран интервал от следствието ѝ " трима живи (по това време) църковни кадровици " са били посочени като обвинени.

Това са Бенедикт; кардинал Фридрих Ветер, наследникът му в Мюнхен, който служи като архиепископ от 1982 до 2008 г.; и Герхард Грубер, някогашен основен викарий.

Прокуратурата посочи, че с течение на времето всички следствени дейности против тях са били прекъснати заради липса на " задоволително учредения тримата да бъдат обвинени в осъществяване на незаконни дейности ". В двата случая, в които е била проверявана допустима интервенция на Ратцингер, следствието против него е било прекъснато заради отминалост, а с това са снети и всевъзможни вероятни обвинявания против него в съучастие.

Като кардинал в Рим, а след това и като папа, Бенедикт XVI постави повече старания от всеки различен преди него да насочи вниманието на Ватикана към половото принуждение от страна на духовенството. Той прокара революционни промени в църковното право, позволяващи свещеници, правили похищения, да бъдат лишавани по-лесно от духовнически ранг, само че към момента има още доста какво да се свърши в тази посока.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР