Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през

...
Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през
Коментари Харесай

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България за шест месеца

Германски компании са вложили 130 млн. евро в България през първите шест месеца на 2018 година Ако тази наклонност се резервира ще отчетем двоен растеж на вложенията от Германия в нашата страна. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на Източно-германския стопански конгрес, който се организира в Бад Зароу, оповестиха от Министерство на стопанската система.
Това е едно от най-значимите и авторитетни събития в района, в което вземат участие над 100 от най-големите компании от тази част на страната, а България за първи път е поканена да взе участие на такова равнище. Видео послание към участниците насочи канцлерът Ангела Меркел, а в сесиите участваха министри на федерално и провинциално равнище.
„ България се утвърждава като една от най-конкурентните капиталови дестинации в Югоизточна Европа с позитивен имидж и положителни условия за насърчаване на бизнес. Достатъчно е да отбележим, че за последните 10 години в страната ни са вложени над 29 милиарда евро, а забележителна част от тях са направени от немски компании “, уточни Александър Манолев. По думите му страната ни може да предложи политическа и икономическа непоклатимост, едни от най-ниските налози в Европа и редица насърчителни ограничения за стратегически вложители. „ Всичко това се прави оценка от задграничните компании и ползата към страната ни осезаемо пораства “, добави той.
Манолев се спря и на някои от най-бързо разрастващите се браншове на българската стопанска система – осведомителни и информационни технологии, автомобилостроене, машиностроене и други „ Оптимистичен сигнал е, че сходни браншове с висока добавена стойност се утвърждават като мотори на българската стопанска система “, сподели още Александър Манолев и акцентира, че в множеството от тях оперират и немски компании.
Основен акцент в изявлението на икономическия заместник-министър бе потребността от задълбочаване на интеграционните процеси в областта на стопанската система на равнище Европейски съюз. „ Днес Европа към този момент изостава в редица браншове. За всяка обособена страна от Европейски Съюз е доста мъчно да бъде съперник на световния пазар, само че дружно можем да запазим мястото на Съюза на световен водач в редица браншове “, уточни той и подчертава, че основното обръщение на Българското председателство на Европейски Съюз е било „ обединяването “.
През 2019 година бизнес делегация от една от източните провинции на Германия ще посети България за изследване на опциите за вложения и пускане на общи планове с български предприятия. Това бе контрактувано по време на среща на зам.-министър Манолев с Хари Главе, министър на стопанската система на федерална провинция Мекленбург Предна Померания. Двамата се договориха още да се търсят опциите за по-активно съдействие сред България и провинцията, както и образуване на целеви събития за промотиране на опциите за вложения у нас. Обсъдено бе и съдействие в региона на научните проучвания, технологиите и нововъведенията - създаване на взаимни планове и запознаване с немския опит при взаимоотношението сред просвета и бизнес и използването на научните достижения и проучвания в действителната стопанска система.
В рамките на форума зам.-министър Манолев организира срещи с евентуални вложители и компании, които развиват активност в страната ни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР