Германски депутати искат разяснения след публикуването на предполагаем запис от

...
Германски депутати искат разяснения след публикуването на предполагаем запис от
Коментари Харесай

Германия разследва изтекъл запис, на който се обсъждат ракети Таурус за Украйна

Германски депутати желаят уточнения след публикуването на хипотетичен запис от брифинг в Бундесвера от съветска медия, в който явно се разискват въпроси от сензитивно естество, свързани с Украйна, съобщи ДПА.

" Ако това се окаже правилно, то ще бъде извънредно спорен случай ", сподели ръководителят на парламентарната комисия за контрол в Бундестага Константин декор Ноц пред немската медийна група Редакционнецсверк Дойчланд (RND).

Той има поради 30-минутен аудиозапис, излъчен през вчерашния ден от основната редакторка на съветската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян, във връзка на който немските депутати са обезпокоени, че може да е бил подслушан.

В аудиозаписа се чува по какъв начин висши офицери от военновъздушните сили на Германия разискват теоретичната опция Украйна да употребява немски крилати ракети " Таурус ".

Германското министерство на защитата в този момент проверява дали е допустимо да са били подслушани поверителни известия , съобщи ДПА, като се базира на представител на ведомството.

Предполагаемото разискване в Бундесвера включва детайлности по отношение на дебатите за даване на немски ракети " Таурус " на Украйна, както и евентуално скандално изказване във връзка с други западни съдружници.

Обменът на отзиви, който се чува на аудиозаписа, визира въпроса дали крилатите ракети " Таурус " теоретично биха могли механически да имат потенциал да унищожат издигнатия от Русия мост към украинския полуостров Крим , анексиран от Москва в нарушаване на интернационалното право.

В аудиозаписа се загатва също, че британците имат " няколко души на място " по отношение на разполагането на техните крилати ракети " Сторм шадоу ", доставени в Украйна.

Някои виждат това като индикация, че френските и английските сили оказват помощ при контрола на задачите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон незабавно отхвърли тези изказвания.

Канцлерът Олаф Шолц доста пъти е изключвал опцията за снабдяване на немски ракети " Таурус " на Украйна, макар многократните претенции от страна на Киев, с аргумента, че се притеснява, че Германия може да бъде въвлечена по-дълбоко във войната, стартирана от Кремъл през февруари 2022 година

Записът от среща на висши чиновници на Бундесвера, който беше прихванат и оповестен от съветска медия, е същински , заяви ДПА.

Разговорът сред представители на немската защита, обсъждащи чувствителни въпроси, свързани с Украйна, е проведен от платформата за аудио и видеоконференции Вебекс (Webex).

Федералният канцлер Олаф Шолц разгласи, че Германия подробно проверява изтеклия аудиозапис на армейски офицери, които разискват секретни материали по отношение на войната в Украйна, съобщи Франс прес.

" Това е доста сериозен въпрос и по тази причина в този момент е обект на доста деликатно, доста задълбочено и доста бързо следствие ", съобщи Шолц по време на визитата си в Рим.

Видеото е архивно: " Германия желае повече помощ за Украйна от останалите европейски страни "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР