Германската служба за външно разузнаване (БНД) все повече се концентрира

...
Германската служба за външно разузнаване (БНД) все повече се концентрира
Коментари Харесай

Германското разузнаване притеснено от уахабизма в Босна

Германската работа за външно разузнаване (БНД) от ден на ден се концентрира върху Балканите и изключително върху Босна и Херцеговина, написа " Берлинер цайтунг ", представен от " Дойче веле ".

Според медиите страните от Персийския залив усилват въздействието си в Босна.

Разузнавателната работа е обезпокоена от ислямистките трендове в Босна и Херцеговина, отбелязва вестникът, базирайки се на източници от разузнаването.

Изглежда, че организацията отделя изключително внимание на Балканите.

От генерации мюсюлманското население в мултиетническа Босна се придържа към демократичното пояснение на исляма. Това също бе подсилвано от управляващите в световна някогашна Югославия. Но религиозното разделяне, довело до разпадането на федерацията при започване на 90-те година на XX век, и въздействието на религията са нарастнали от този момент.

По време на войната доброволци от разнообразни страни от Близкия изток пътуваха до Балканите, с цел да поддържат мюсюлманите в Босна. Много от тях са получили босненски паспорти след войната и набират младежи за религиозната битка.

Според публикуваната през днешния ден информация Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са вложили доста пари за налагане на по-стриктна форма на исляма в босненското общество, най-вече уахабизъм - ултраконсервативното реформаторско придвижване в сунитския ислям.

Рияд налива средства за създаване на джамии, в това число и за джамията " Крал Фахд " в Сараево - най-голямата джамия на Балканите, която е доминирана от уахабити.

Стотици босненци са пътували до Близкия изток, с цел да се причислят към джихадистки организации през последните години. Подобни случаи са регистрирани и в Косово и Албания.

Според балкански медии ветерани от югославските войни са взели участие във войната в Сирия като наемници.

Друг проблем, съгласно немския вестник, е, че страната е била част от по този начин наречения " Балкански кулоар " по време на бежанската рецесия през 2015 година

Според " Берлинер цайтунг " немското разузнаване си сътрудничи с балканските си сътрудници.

Преди две седмици шефът на Разузнавателна служба на ФРГ Бруно Кал разказа Босна и няколко някогашни югославски републики като евентуално " нестабилни страни ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР