Германската канцлерка Ангела Меркел подчерта положителната роля на България и

...
Германската канцлерка Ангела Меркел подчерта положителната роля на България и
Коментари Харесай

Меркел пред Заев: Благодаря за куража на Борисов и България за историческия пробив

Германската канцлерка Ангела Меркел акцентира позитивната роля на България и куража на нейния министър председател Бойко Борисов за напредъка и пробива на Балканите, съобщи кореспондент на БГНЕС.
 
„ Искам да подчертая ролята на премиера Зоран Заев, само че и на министър председателите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Искам да благодаря за ролята и куража на Борисов, тъй като в продължение на години се намирахме в обстановка, в която нямахме прогрес, а в този момент се получи пробив. Имаше демонстрация на политическа смелост. Поради тази причина 30 септември е основен за бъдещето на вашата страна “, акцентира Меркел на взаимна конференция с македонския министър председател Зоран Заев в Скопие.
 
Канцлерката Ангела Меркел прикани македонците да гласоподават всеобщо на референдума за името. „ 30 септември е исторически късмет за Република Македония. Успешният референдум ще отвори вратите за евроатлантическата ви интеграция. Такъв късмет нямате всеки ден. За това не оставайте у дома, а отидете и гласувайте “, съобщи тя.
 Ангела Меркел и Зоран Заев БГНЕС
Меркел заяви, че по време на днешната аудиенция в Република Македония няма да има среща с президента Георге Иванов.-->
 
Зоран Заев изрази удовлетворение, че Македония има толкоз мощен другар. „ Германия е измежду най-силните поддръжници на устрема на Македония да стане пълноправен член на най-силните и най-стабилните фамилии в света – Европейския съюз и НАТО “, сподели той. “Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е голяма и другарска. Визитата на канцлерката Меркел ни оказва помощ да изградим проспериращо общество, което почива на европейските полезности “, акцентира Заев.
 
Меркел е първият немски канцлер, който е на аудиенция в Македония след оповестяването на независимостта на страната на днешния ден през 1991 година Визитата на Меркел се смята за директна поддръжка за идния на 30 септември референдум за смяна на името на Република Македония. Германия от години намерено поддържа компромиса в разногласието за името сред Македония и Гърция. През последните седмици Берлин изрично отхвърли каквато и да е смяна на границите на Балканите.
 
Германският канцлер е следващият почитан международен водач, който тези дни е в Скопие. Преди три дни в македонската столица бе генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а през вчерашния ден в западната ни съседка бе и австрийският канцлер Себастиян Курц.
 Ангела Меркел и Зоран Заев БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР