Германската икономика става по-зависима от Китай през първата половина на

...
Германската икономика става по-зависима от Китай през първата половина на
Коментари Харесай

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германската стопанска система става по-зависима от Китай през първата половина на 2022 г ., като директните вложения и комерсиалният й недостиг доближиха нови висоти, макар политическия напън върху Берлин да се дистанцира от Пекин , съгласно изследване, забелязано от Ройтерс.

В същото време растежът на немския експорт за Китай отслабна доста, съобщи Германският стопански институт (IW) в свое изследване, цитирайки икономисти, посочващи наклонност към увеличение на търсенето на локалното произвеждане на китайския пазар.

" Германската стопанска система е доста по-зависима от Китай, в сравнение с противоположното ", сподели Юрген Матес, който е създател на проучването.

Той предизвести, че тази взаимозависимост съставлява политически проблем , защото позицията на Пекин по отношение на войната в Украйна и военната му позиция по отношение на Тайван слагат немския бизнес с втората по величина стопанска система в света под наблюдаване.

" Въпреки тези рискове и проблеми, икономическите взаимозависимости с Китай се движат в неверна посока с големи темпове през първата половина на 2022 година ", сподели икономистът.

Проучването откри, че немските вложения в Китай възлизат на към 10 милиарда евро сред януари и юни , надалеч надхвърляйки предходната пикова стойност за шест месеца, записана от началото на хилядолетието от 6,2 милиарда евро.

" Китайският пазар на продажби и облагите, които притеглят там в кратковременен проект, просто наподобяват прекомерно привлекателни ", сподели Матес.

Припомняме, че Берлин по сходен метод бе предупреждаван в продължение на години, че изпада в тежка взаимозависимост от съветските енергоносители, само че немското управление по времето на канцлера Ангела Меркел се придържаше към позицията си, че бизнес връзките с Русия нямат политически темперамент, даже и след анексията на Крим през 2014 година и в този момент на фона на тежките стопански наказания против Русия и опитите да бъде изолирана Москва и да бъдат спрени постъпленията от нефт и газ за финансиране на войната на Путин в Украйна, Германия е една от най-тежко засегнатите страни и се.
 Германия напът да се провали с задачата си да отдели 2% от Брутният вътрешен продукт за защита
Германия напът да се провали с задачата си да отдели 2% от Брутният вътрешен продукт за защита

Въпреки нарастването на разходите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР