Германската икономика ще се свие повече от очакваното тази година

...
Германската икономика ще се свие повече от очакваното тази година
Коментари Харесай

Германия в примката на инфлацията: Мрачни прогнози за водещия пазар в ЕС

Германската стопанска система ще се свие повече от предстоящото тази година поради ефектa от високата инфлация върху потреблението.

Това предвиждат от, представени от Reuters.

Очаква се немският БВП да спадне с 0,4%  тази година, което е повече от плануваните от института Ifo през март 0,1%. Ifo чака Брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне с 0,6% през тази година, а на Съединени американски щати - с 0,9%.

" Когато съпоставяме Германия с главните ни търговски сътрудници, се чака най-малко те да отбележат напредък ", съобщи ръководителят по икономическите прогнози на Ifo Тимо Волмерсхайзер.

Икономическият институт понижи прогнозите си за Германия през 2024 година до 1,5% растеж на Брутният вътрешен продукт, което е по-малко от предстоящите по-рано 1,7%.

Прогнозите са за постепенно понижаване на инфлацията от 6,9% през 2022 година до 5,8% през 2023 година и до 2,1% през 2024 година

Що се отнася до базисната инфлация, съгласно Ifo тя ще се увеличи до 6% през тази година от 4,9% през миналата, преди да спадне до 3% през 2024 година

Заради инфлацията потреблението ще намалее с 1,7% тази година и няма да се увеличи още веднъж до 2024 година, когато се чака да означи растеж от 2,2%.

Броят на безработните ще се усили леко през 2023 година, само че нивото на безработица ще остане непроменено по отношение на миналата година - 5,3% през тази година, а през 2024 година ще нарасне до 5,5%.

Новите държавни заеми ще намалеят от 106 милиарда евро през 2022 година до 69 милиарда евро през тази година и 27 милиарда евро през идната година, съгласно оценките на Ifo.

На този декор, тревожна остава и обстановката с цените на силата в Германия.

Според Зигфрид Русвурм, началник на Федерацията на немската промишленост (BDI), те са толкоз високи, че някои компании обмислят да изоставен страната.

" Много фамилни компании имат оперативни проекти за пренасяне ", съобщи той пред CNBC и добави, че актуалните условия за бизнес в Германия са основали " коктейл " от спънки за фирмите.

" Много предприятия със седалище в Германия се оправят добре в международен мащаб, само че изпитват усложнения с активността си в личната си страна ", изясни той, като уточни бюрокрацията и бавното администриране като спомагателен напън, с който се сблъскват фирмите в актуалната обстановка.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек засегна въпроса за фирмите, които желаят да се реалокират другаде, в речта си на втория ден от конференцията " Ден на промишлеността " на BDI в Берлин във вторник.

" Според мен Германия е привлекателно място както за нови, по този начин и за съществуващи компании ", сподели Хабек, представен от CNBC. " Разбира се, промишлеността е подложена на напън вследствие на по-високите цени на силата, само че има и политически решения, които би трябвало да бъдат взети. ", добави още той.

Цените на електрическата енергия и природния газ доближиха рекордни стойности в цяла Европа през 2022 година след нахлуването на Русия в Украйна, а неимоверно високите разноски не престават да способстват за настойчиво високата инфлация в Европа и Обединеното кралство, отбелязва CNBC.

През май немското държавно управление разкри проектите си да заделя по към 4 милиарда евро (4,4 милиарда долара) всяка година за субсидиране на цените на електрическата енергия за енергоемките браншове, в опит да защищити предприятията от високите разноски.

" Искаме индустрията да си остане вкъщи в Германия и да получи вероятност за промяна. Цената на електрическата енергия за промишлеността е предопределена за това ", съобщи Хабек на конференция на 22 май.

На 13 април президентът на немската централна банка Йоахим Нагел съобщи, че енергийната рецесия в Германия е " повече или по-малко решена ", базирайки се на " присъщата мощ ", която ще разреши на страната да се възвърне от двойния потрес на пандемията и войната в Украйна.

" Германската промишленост има положителни благоприятни условия да се оправи със обстановката... и имам вяра, че ще я преодолее и ще се върне към равнищата, които наблюдавахме преди пандемията ", сподели той.

Въпреки това в понеделник BDI направи " отрезвяваща " прогноза за Германия, като предвижда стесняване на брутния вътрешен артикул през 2023 година спрямо миналата година. " Плюс 2,7% растеж на Брутният вътрешен продукт в международен мащаб и 0 за нас ясно приказва ясно: Германия изостава ", съобщи Русвурм.

Данните на немската статистическа работа от 25 май демонстрираха низходяща проверка на Брутният вътрешен продукт на Германия за първите три месеца на 2023 година, което сложи стопанската система в техническа криза. Първоначално се очакваше Брутният вътрешен продукт да доближи нулево ниво, само че то беше променено на -0,3%, добавя CNBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР