Германската икономика се радва на силен възход, като някои от

...
Германската икономика се радва на силен възход, като някои от
Коментари Харесай

Икономиката на Германия продължава да се наслаждава на солиден подем



Германската стопанска система се радва на мощен напредък, като някои от нейните сегменти към този момент не могат да се оправят с възходящото търсене, демонстрира финален взаимен отчет на водещите немски стопански институти. В него също по този начин се прикани идващото държавно управление на страната да понижи налозите и разноските за труд, възползвайки се от към момента високи бюджетни остатъци.

В постоянния шестмесечен отчет, оповестен в четвъртък, институтите покачиха прогнозите си за растежа на най-голямата европейска стопанска система, визирайки мощните потребителски и капиталови разноски и положителния експорт.

Германският стопански напредък се усъвършенства както във връзка с неговата мощ, по този начин и във връзка с неговия обсег, се споделя в взаимният проучвателен отчет на основания в Мюнхен институт Ifo, на RWI от град Есен, DIW от Берлин, IWH от Хале и IfW от град Кил, оповестява " Уолстрийт Джърнъл ".

Водещите " мозъчни тръстове " към този момент предвиждат повишаване на Брутният вътрешен продукт на Германия с 1,9% през тази година след подобен напредък през 2016-а година и спрямо тяхна предходна прогноза от април за по-слаба агресия от 1,5 на 100. За 2018-а година се чака ускорение на растежа на немската стопанска система с 2,0% по отношение на предходна прогноза за покачване на Брутният вътрешен продукт с 1,8%, последвано от известно закъснение на растежа до 1,8% през 2019-а година.

Икономическият напредък се дължи на износа, набрал добра скорост през първата половина на годината, само че и вследствие на вътрешното търсене, което остава съществена движеща мощ за положителната агресия, уточни Щефан Коц, началник на прогнозиращия център в Института за международна стопанска система (IfW) в град Кил.

С оглед на обстоятелството, че от известно време насам стопанската система към този момент се намира в постоянен напредък, в редица нейни сегменти се демонстрират първични признаци на напрежение, добави той. Според Щефан Коц, фирмите се нуждаят от все по-дълъг период за попълване на техните свободни позиции, до момента в който строителният бранш в частност към този момент не намира задоволително личен състав, което може да навреди на самото строителство.

Водещите " мозъчни тръстове " също по този начин приканиха идващото държавно управление на Германия да понижи разноските за труд, които не са свързани със заплатите, както и подоходните налози, като подчертаха, че предстоящите рекордни бюджетни остатъци през идващите две години биха дали фискална независимост на съдружните сътрудници при старта на договарянията за нов кабинет. Трябва да се има поради, че откакто станаха известни резултатите от вота в неделя, консерваторите на канцлера Ангела Меркел, пробизнес насочената партия на Свободните демократи и екологичната партия " Зелените " се чака да стартират съдружни договаряния през идващите седмици.

Германия през днешния ден има обществен бранш, в който могат да бъдат подхванати дейности въз основа на мощната стопанска система. Излишъците от държавния бюджет, които евентуално ще бъдат в действие през прогнозния интервал, би трябвало да се употребяват, с цел да се подобрят икономическите условия, се показва в отчета на водещите институти.

" Мозъчните тръстове " предвиждат опазване на солидните обществени финанси, като чакат бюджетният остатък да нарасне през актуалната година до 28,3 милиарда евро (или 0,9% от БВП) от 25,7 милиарда евро (или 0,8% от БВП) през 2016-а година. За идната година те чакат увеличение на бюджетния остатък до 1,1% от Брутният вътрешен продукт и до 1,2% през 2019-а година.

Благодарение на мощната стопанска система равнището на безработица в Германия ще спадне от 6,1% през 2016-а година до 5,7% през тази, до 5,5% през 2018-а и до 5,2% през 2019-а година, показват водещите институти.

Излишъкът по настоящата сметка на Германия, който е мерило за интернационалната финансова позиция на стопанската система, се чака да спадне до 7,8% от Брутният вътрешен продукт през актуалната година (от 8,3% през 2016-а), преди да се усили едва до 7,9% през 2018-а и 2019-а година.

Германските " мозъчни тръстове " също по този начин приканиха Европейската централна банка да се приготви за излизане от прекомерно експанзивната си парична политика и да стартира да редуцира огромната си стратегия за парично стимулиране, известна като " количествени удобства ", предвид на възходящите сигнали за усилване на икономическия напредък в границите на еврозоната. Първо нарастване на лихвения % от страна на ЕЦБ " би било уместно на по-късен стадий от прогнозния интервал ", показват немските институти в своя отчет за годините до 2019-а в това число.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР