Германската Hapag-Lloyd и хонконгската OOCL заявиха в четвъртък, че ще

...
Германската Hapag-Lloyd и хонконгската OOCL заявиха в четвъртък, че ще
Коментари Харесай

Нападенията на хутите в Червено море нарушават световната търгови...

Германската Hapag-Lloyd и хонконгската OOCL обявиха в четвъртък, че ще заобикалят Червено море - последните компании за морски превоз, които направиха това, откакто нападенията на хутите против плавателни съдове нарушиха международната търговия и провокираха основаването на военноморска оперативна група, написа " Ройтерс " в собствен разбор, преведен от ФрогНюз. 

Бойните дейности задушиха прекосяването на кораби през Суецкия канал, който обслужва към 12% от международната търговия. Суецкият канал е от най-голямо значение за придвижването на артикули сред Азия и Европа, само че ръководителите на международната логистика предизвестиха, че изпращането на кораби по различни направления може да разстрои международните вериги за доставки, като провокира задръжки в пристанищата и дефицит на плавателни съдове, контейнери и съоръжение, които ненадейно се оказват на неуместно място.

" Ситуацията остава променлива, нещата могат да се трансформират бързо, ето за какво проектите за непредвидени обстановки, които включват проект А, Б и В, са от решаващо значение за поддържане на веригите за доставки в придвижване ", сподели Матю Бърджес, вицепрезидент на световните океански услуги в C.H. Robinson Worldwide (CHRW.O).

Hapag-Lloyd съобщи, че до края на годината ще пренасочи 25 кораба от основния воден път, защото цените на транспортите и запасите от кораби са се нараснали заради спирането. Избягването на Червено море и Суецкия канал значи да се следва доста по-дълъг маршрут към Африка.

Подкрепяните от Иран хути, които управляват огромна част от Йемен, от седмици атакуват кораби, преминаващи през пролива Баб ал-Мандаб в южната част на Червено море, което съгласно тях е отговор на войната на Израел в Газа.

 

Междувременно търговците се пробват да намерят заобиколни пътища, в това число самолетни полети, с цел да доставят потребителски артикули до търговците на дребно, като пътуванията към Африка се удължават с към 10-14 дни.

" До този миг сме насочвали ръководените от OOCL плавателни съдове или да трансформират маршрута, или да преустановят плаването до Червено море ", съобщи в четвъртък в изказване за " Ройтерс " контейнерната група OOCL със седалище в Хонконг, която за първи път удостовери прекъсването на плаванията.

К

риза в една точка от веригата за доставки може да докара до скупчване на кораби, което да наруши графиците за идване и тръгване в морските пристанища и да докара до каскадни закъснения в цялата система, сподели Кристиан Сур, изпълнителен вицепрезидент на отдела за океански товари в Unique Logistics.

 

Цената на транспорта на резервоар от Китай до Средиземно море се е повишила с 44% единствено през декември и е достигнала 2413 $ заради спиранията в Червено море, заяви Freightos (CRGO.O) по-рано тази седмица.

 

Ако спорът продължи или се ускори, тези по този начин наречени " спот " цени за товари, които не са предмет на контракт, " могат да се удвоят или утроят по отношение на сегашните равнища ", сподели Сур.

 

Световният търговец на мебели IKEA е измежду превозвачите, които предизвестяват за евентуални забавяния на товари и дефицит на артикули. На други места финландският производител на асансьори Kone (KNEBV.HE) пресметна, че някои колета може да се забавят с две до три седмици.

 

Макар че стоките, които пътуват с контейнери, в това число облекло, играчки и храни, са най-застрашени - наранени са и други артикули.

 

Износителите на соя от Съединени американски щати, които към този момент пренасочиха пратките си от засегнатия от сушата Панамски канал към Суецкия канал, обмислят дали да не стартират да качват реколтата на влакове до Западното крайбрежие, с цел да получат достъп до кораби, които отиват непосредствено в Китай и други азиатски пазари, с цел да избегнат доста по-дългите различни пътувания към Южна Америка или Африка.

 

" Имате разполагаем всички тези несъвършени разновидности ", споделя Майк Стеенхук, изпълнителен шеф на Коалицията за превозване на соя.

 

Анализаторите предизвестиха, че някои търговци на дребно може да стартират да изпитват дефицит на някои артикули до февруари, макар че след пандемията COVID-19 от ден на ден компании търсят резистентност на веригите за доставки, като купуват от експортьори в разнообразни райони.

 

" Ние сме по-опитни, откакто преминахме през Коронавирус ", сподели Сур, чиято компания причислява търговците на дребно към своите клиенти.

 

КОАЛИЦИЯ

В четвъртък Гърция съобщи, че ще изпрати военноморска фрегата в региона, с цел да подкрепи отбраната на корабоплаването като част от многонационалната коалиция, оповестена от Съединени американски щати, с цел да се обезпечи безвредно прекосяване през водния път.

 

Гръцките корабособственици управляват към 20% от комерсиалните плавателни съдове в света във връзка с товароподемността им.

 

Няколко страни, за които Съединените щати обявиха, че ще се причислят към обединението, обаче алармираха, че не чакат да изпратят огромна военноморска мощност в района, а Саудитска Арабия, която граничи с Червено море, не беше включена в листата на участващите страни.

Междувременно водачът на хутите заплаши, че ще усили нападенията, като включи в тях и американските военни кораби, което усилва вероятността за по-широк спор към пролива Баб ал-Мандаб.

Говорител на Hapag-Lloyd съобщи, че един от корабите на компанията, Al Jasrah, е бил атакуван покрай Йемен на 15 декември на път за Сингапур и компанията ще вземе повече решения за маршрутите до края на годината.

Говорителят съобщи, че компанията не е получила подробна информация за водената от Съединени американски щати военноморска коалиция, целяща да отбрани корабоплаването в Червено море.

Стабилизирането на сериозните водни пътища ще бъде от жизненоважно значение, с цел да се подсигурява, че корабният трафик може да бъде изцяло обновен, обявиха ръководителите на океанския превоз.

Последиците се усещат директно и в Израел. В събота OCCL съобщи, че " заради оперативни проблеми " ще спре да приема товари от и за Израел до второ разпореждане.

В най-южното израелско пристанище Ейлат интензивността е намаляла с 85 %, откогато нападенията на хутите се ускориха, съобщи в четвъртък основният изпълнителен шеф на пристанището.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР