Германия търси хиляди шофьори. Вижте какви заплати дават. Анкетираните транспортни

...
Германия търси хиляди шофьори. Вижте какви заплати дават. Анкетираните транспортни
Коментари Харесай

Германия търси хиляди шофьори. Вижте какви заплати дават


Германия търси хиляди водачи. Вижте какви заплати дават. Анкетираните транспортни компании считат, че до 2030 година ще би трябвало да усилят броя на своите чиновници с към 20%.
Германия изпитва остър дефицит
 на водачи в обществения транспорт. През 2022 година близо половината от транспортните компании в страната са ограничили краткотрайно активността си поради липса на шофьори на рейсове и трамваи, предават международните организации.

До 2030 само броят на незаетите в страната работни места за водачи на рейсове ще е близо 87 000, излиза наяве от данни на Съюза на немските компании за публичен превоз VDV, цитирани от АРД.

Анкетираните транспортни компании считат, че до 2030 година ще би трябвало да усилят броя на своите чиновници с към 20%, с цел да могат да поддържат и разширят автобусните и железопътните услуги. А VDV предвижда
даже и по-сериозен растеж
в потребността от нови работни места в бранша. За 48% от компаниите от сектора запълването на свободните позиции за шофьори сега е най-голямото предизвикателство, следвано от неналичието на личен състав за търговски и механически постове във компаниите.

Според портала за информации по отношение на специалностите в обществения бранш www.oeffentlichen-dienst.de, междинната заплата на водачите на рейсове в Германия е 3039 евро бруто на месец. Около 25% от водачите обаче получават
по-малко – приблизително 2708 евро
А други 25% повече – средно 3368 евро месечно. Данните са взети от атласа за заплащането на немската Агенция по заетостта, показва порталът. Нивото на заплатата обаче може да се разграничава мощно в зависимост от това къде е назначен водачът – дали в областта на градския превоз, или в туристическия бранш.
Разлики има и в заплащането
в обособените федерални провинции, а от време на време даже и в обособените градове в границите на една провинция.

На своя уебсайт компания Schilling Gruppe, която обезпечава градски транспорт в района на град Кьолн, посочва, че заплаща приблизително сред 15,35 евро и 17,28 евро бруто на час на водачите на рейсове. А това прави приблизително към
2600 бруто до 3000 бруто на месец.
Извънредните часове, както и работата през почивни дни и уикенда или пък нощните смени се заплащат в допълнение. Към това идват и коледни надбавки и други награди.

За да станеш водач на рейс в Германия, трябва да си на най-малко 24 години и да си минал през особено образование със мощна практическа устременост, което трае три години и приключва с изпит – т.нар. Ausbildung zum Berufskraftfahrer. Който към този момент е приключил друго професионално образование, може да се превкавлифицира за водач в градския превоз. Преквалифицирането нормално трае по-малко.
За тази цел обаче претендентът
би трябвало да има шофьорска брошура категория D (за превоза на над 25 души). Шофьорската брошура за тази категория нормално коства към 5000 евро, само че хората, които минават през професионалното образование, нормално няма потребност да заплащат за курса, защото разноските се поемат от компанията, към която се образоват.

Много частни компании дават опция и за по-бързо образование. Компания Schilling Gruppe да вземем за пример показва на уеб страницата си, че образова водачи на рейс в границите на 3 до 6 месеца. Изискванията са претендентът да има шофьорска брошура от
категория B и да е най-малко на 21 години.
В момента текат многочислени договаряния за групово договаряне на заплащането в бранша, от които ще зависят бъдещите цени. Железопътният и транспортен съюз (EVG) да вземем за пример упорства за нарастване от най-малко 650 евро месечно за наетите чиновници. Синдикатът упорства и за структурни промени в системата за възнаграждение.

Миналата седмица в редица немски градове се организираха стачки на обществения транспорт. Автобуси, трамваи и линиите на метрото не пътуваха в продължение на 24 часа.
На някои места – и за по-дълго.
Германските сдружения на транспортните компании неотдавна желаеха от членовете си по-подробна информация за дефицита на квалифицирани служащи. Но даже и при положение, че хиляди искащи се запишат незабавно за вакантните места за водачи, няма по какъв начин казусът с неналичието на личен състав да се позволи бързо. Един образец от Дортмунд дава отговор на въпроса за какво.
От първия ден, в който нов претендент
за водач на рейс без съответната шофьорска брошура публично бъде признат в системата, до деня, в който стартира да транспортира пасажери, изминават към 8 месеца, казва Харалд Краус от Асоциацията на немските транспортни компании.

И макар проблемите, които изпитват с дефицита на личен състав, едвам 13,8% от немските транспортни компании търсят нови попълнения от чужбина.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР