Германия ще предостави на американския производител на чипове Intel Corporation

...
Германия ще предостави на американския производител на чипове Intel Corporation
Коментари Харесай

Германия спечели Intel със субсидии за 10 млрд. евро

Германия ще даде на американския производител на чипове Intel Corporation 10 милиарда евро дотации за плануваната си фабрика в Магдебург. Това сподели пред Reuters източник, осведомен с въпроса, поставяйки завършек на месеци диалози за план, който се чака да коства към 30 милиарда евро.

Под управлението на основния изпълнителен шеф Пат Гелсингер Intel влага милиарди в построяването на фабрики на три континента, с цел да възвърне господството си в производството на чипове и да се конкурира по-добре с AMD, Nvidia и Samsung.

Сделката в Германия e третата огромна инвестиция на Intel, оповестени в границите на четири дни, след цех за чипове за 4.6 милиарда $ в Полша и фабрика за 25 милиарда $ в Израел.

Intel възнамерява да влага към 30 милиарда евро в завода в Магдебург, сподели източникът на Reuters.

Сделката за завода ще бъде подписана още в понеделник, като на церемонията ще участват както канцлерът Олаф Шолц, по този начин и основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингер, се споделя в изказване на канцлерството.

Шолц съобщи, че неговото държавно управление работи върху капиталови планове, които ще трансфорат Германия в едно от водещите места в света за произвеждане на полупроводници.

Както Съединените щати, по този начин и Европа се пробват да привлекат огромни индустриални играчи посредством композиция от държавни дотации и удобно законодателство, като Берлин се тормози да не загуби привлекателността си като място за вложение.

Германското държавно управление вложи милиарди евро под формата на дотации, с цел да примами софтуерните компании в Германия на фона на възходящата паника за неустойчивостта на веригата на доставки и зависимостта от Южна Корея и Тайван за чипове.

В момента Берлин договаря и с тайванската TSMC и шведския производител на акумулатори за електрически транспортни средства Northvolt за основаване на произвеждане в Германия, откакто към този момент убеди Tesla да построи първата си европейска гигафабрика там.

Производителят на чипове предходната година разгласи проекти за създаване на огромен комплекс за чипове в Германия, дружно със уреди в Ирландия и Франция, защото се стреми да се възползва от облекчените правила за финансиране и дотации на Европейската комисия, до момента в който Европейски Съюз се пробва да понижи зависимостта си от доставките от Съединени американски щати и Азия.

Все още не е конкретизиран точният размер на инвестицията.

Гелсингер сподели пред Reuters в петък, че разликата сред това, което Германия е предложила, и това, от което се нуждае Intel, е прекомерно огромна, само че той чака да има съглашение, добавяйки, че настояването му е да бъде конкурентоспособен във връзка с разноските.

Загубихме тази промишленост в Азия, би трябвало да сме конкурентоспособни, в случай че желаеме да я върнем “, сподели той, добавяйки, че общата инвестиция за завода ще бъде „ десетки милиарди долари “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР