Германия планира да приеме резолюция, с която ще признае за

...
Германия планира да приеме резолюция, с която ще признае за
Коментари Харесай

Германия планира да определи като геноцид Гладомора в Украйна

Германия възнамерява да одобри резолюция, с която ще признае за " геноцид " глада в Украйна, породен преди 90 години от режима на Сталин, съобщи Франс прес, представена от. Проекторезолюцията, импортирана от ръководещата коалиция на либералите от ГСДП, Зелените и Свободните демократи, както и от консервативната съпротива ХДС-ХСС, ще бъде разисквана в сряда в Бундестага, долната камара на Народното събрание.

През 1932 година и 1933 година към 3,5 милиона украинци стават жертва на Гладомора (на украински " Голодомор ", което значи " изтребване посредством апетит " ), породен от режима на Сталин. Земеделската продукция е конфискувана при колективизацията на земеделската благосъстоятелност. Този апетит е " част от листата на нечовешките закононарушения, осъществени от тоталитарните системи, които лишиха живота на милиони хора в Европа, изключително през първата половина на 20-ти век ", се споделя в проекторезолюцията. Това закононарушение " е част от общата ни история като европейци. От глада и репресиите е наранена цяла Украйна, а освен зърнопроизводителните ѝ региони ", се акцентира в документа. " Затова от днешна позиция е ясно, че това е геноцид в исторически и политически проект ".

Класификацията на геноцида като разбиране, зародило по време на Втората международна война, има и настоящо значение с съветската инвазия в Украйна. Депутатът от партия " Зелени " Робин Вагенер, един от основателите на текста, съобщи, че и през днешния ден насилието и репресиите се пробват да подчинят Украйна и да я лишат от нейните жизненоважни запаси. Според него определянето на Гладомора като геноцид е " сигнален сигнал ". Руският президент Владимир Путин " следва жестоката и незаконна традиция на Сталин ", добави Вагенер. Украйна води от години акция за признание на Гладомора за геноцид. Русия изрично отхвърля сходно определение, защото огромният апетит в Съюз на съветските социалистически републики при започване на 30-те години на предишния век взема жертви освен в Украйна, само че и в Русия, Казахстан, измежду волжските немци и други нации.

Германската външна министърка Аналена Бербок приветства самодейността на Народното събрание да разгласи за геноцид Гладомора през 1932-33 година, съобщи Ройтерс. Гладоморът е резултат от напъните на руския водач Йосиф Висарионович Сталин да колективизира селското стопанство и да изкорени зараждащото се по това време украинско националистическо придвижване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР