Германия отрече днес съобщение в италиански вестник, че възнамерява да

...
Германия отрече днес съобщение в италиански вестник, че възнамерява да
Коментари Харесай

Германия отрича, че готви връщане на мигранти със самолети в Италия

Германия отхвърли през днешния ден известие в италиански вестник, че има намерение да връща мигранти със самолети в Италия, откакто това изказване провокира гневна реакция от италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, съобщи Ройтерс.

Салвини сподели, че италианските управляващи ще отхвърлят позволение за кацане на самолети, пренасящи мигранти без единодушието на Рим. "Всекидневникът "Ла република " писа през вчерашния ден, че Германската организация за бежанците е разпратила "десетки писма " до мигранти, с които ги предизвестява, че се приготвя връщането им в Италия - страната, където те в началото са били регистрирани, евентуално с чартърни полети. Твърди се даже, че първият подобен полет бил плануван за 9 октомври.

Салвини съобщи през днешния ден, че Италия ще затвори летищата си за всички самолети, пренасящи мигранти от Германия или която и да е друга страна от Европейски Съюз, с което изостри още повече разногласията сред 28-те страни членки на съюза по какъв начин да се споделя отговорността за претендентите за леговище. "Ще затворим летищата си по този начин, както затворихме пристанищата ", закани се Салвини.

Двете страни работят върху съглашение, съгласно което Германия ще връща на Италия мигранти, които към този момент са подали молби за леговище там, само че то още не е подписано. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер сподели предишния месец, че е реализирано съглашение с Италия и че чака то да бъде подписано скоро. Ден по-късно обаче Салвини отхвърли, настоявайки за повече отстъпки от Германия, основно по два въпроса: проверка на Дъблинското съглашение за това по какъв начин Европа да третира претендентите за леговище, и проверка на военноморската задача "София " на Европейски Съюз за наблюдаване в Средиземно море по пътя на бежанския поток.

Зеехофер прикани немската канцлерка Ангела Меркел и италианския министър председател Джузепе Конте да се намесят и да прекратят разногласието. "Споразумението е контрактувано и следва същите правила, както аналогичното с Гърция, - писа Зеехофер във в. "Велт ам Зонтаг ". - Ние ще връщаме бежанци в Италия, като ще поемем същия брой такива, избавени в морето. " Той обаче добави: "Сега обаче Салвини внезапно споделя: Аз ще го подпиша единствено в случай че Германия поддържа италианската позиция за убежището в Европейски Съюз. Правителствените ръководители би трябвало да се намесят (за решаването на този спор) ".

Италия упорства за проверка на Дъблинското съглашение, като то бъде заместено със система за автоматизирано систематизиране на претендентите за леговище из страните от Европейски Съюз, вместо условието те да остават в страната, където първо са стъпили на европейска земя. Рим желае също да бъде изменен мандатът на интервенция "София ", съгласно който сега всички мигранти, избавени в Средиземно море, би трябвало да бъдат отвеждани в Италия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР