Германия желае по-строги правила за намаляване на дълга на страните

...
Германия желае по-строги правила за намаляване на дълга на страните
Коментари Харесай

Германия иска по-строги правила за намаляване на дълга на някои страни от ЕС

Германия желае по-строги правила за понижаване на дълга на страните с по-големи отговорности и по-строги ограничавания върху обсега на Европейската комисия да съгласува фискалните проекти с страните членки, до момента в който блокът се приготвя за повсеместен обзор на бюджетните правила на съюза, осведоми БНР.

В немски политически документ, забелязан от " Файненшъл таймс ", Берлин упорства съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт на мощно задлъжнелите страни да понижава с 1 процентен пункт годишно, до момента в който за страните членки на ЕС  с по-ниска дългова тежест минималното условие за понижаване на дълга може да бъде 0,5% от Брутният вътрешен продукт годишно.

Съгласно актуалните правила страните членки, чиито дълг надвишава 60% от Брутният вътрешен продукт, би трябвало да възнамеряват понижаване на това дългово задължение с една двайста (1/20) годишно - скорост, която наподобява нереалистично драконовска.

Германският документ, забелязан от финансовото издание, укрепва възходящия спор за преразглеждане на фискалните правила на Европейски Съюз. Той се стреми да сложи ограничавания върху личното предложение на Европейската комисия за подписване на самостоятелни покупко-продажби с обособените страни членки, когато се дефинира пътя и темпото за привеждане на общественото им финансиране назад в сходство с разпоредбите.

Европейската комисия предложи промени в тези правила през ноември 2022 година, целящи увеличение на " държавните права на благосъстоятелност " във връзка с дълга, както и " повече независимост за понижаване на дълга " и по-строго правоприлагане.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер беше песимистичен по отношение на оставянето на Комисията да създаде и следи тези двустранни проекти. В предишното немското финансово министерство беше недоверчиво към ролята на Европейска комисия като орган за използване на фискалните правила, като се има поради снизходителността, която е посочила в предишното към бюджетните дефицити и напъните за понижаване на дълга на страни като Франция и даже Германия.

В опит да ограничи свободата на преценка на Комисията при координиране на тези проекти, Берлин се застъпва за " общи количествени индикатори и защитни ограничения, които са от значително значение за една реформирана фискална рамка ". Германският политически докумнет също по този начин предлага спомагателни способи за ограничение на растежа на обществените разноски измежду страните с висок дълг.

В опит да отговори на апелите за отбрана на разноските за основни зелени и цифрови цели, немският документ предлага промени, с цел да се подсигурява, че разноските, свързани с стратегиите на Европейски Съюз, като проекта за възобновяване след Covid-19, се третират удобно. Въпреки това евентуално ще срещне опозиция от страна на страните членки с големи държавни отговорности, които търсят самостоятелни проекти за понижаване на дълга и по този метод оставят доста благоприятни условия за обществени вложения.

Германското финансово министерство не отговори незабавно на искане за коментар на информацията на " Файненшъл таймс ".

Дебатът по отношение на формата на Пакта за непоклатимост и напредък на Европейски Съюз, който е предопределен да наложи фискална дисциплинираност на страните членки, последователно се възобновява, откакто беше спрян по време на коронавирусната пандемия. През предишния месец министрите на финансите се съгласиха, че новото законодателство би трябвало да бъде прокарано тази година, защото те се стремят да уредят усъвършенствана рамка, преди разпоредбите за отношението дълг към Брутният вътрешен продукт да влязат още веднъж в действие през 2024 година

Европейски Съюз се стреми да опрости листата с фискални правила, който от години страда от неравномерно използване, като в същото време не съумява да подтиква съответно основните обществени вложения, отбелязва финансово издание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР