Германия, Италия, Великобритания и Чехия съобщиха за първи случаи на

...
Германия, Италия, Великобритания и Чехия съобщиха за първи случаи на
Коментари Харесай

Силно заразния Омикрон е вече в 6 страни в Европа

Германия, Италия, Англия и Чехия оповестиха за първи случаи на Омикрон, откакто по-рано новият рисков вид на Covid беше регистриран в Белгия и Нидерландия.

Два случая на заразяване с новия вид на ковид Омикрон са открити в немската провинция Бавария, оповестиха международните организации. Двамата инфектирани са пристигнали в Германия през летището на Мюнхен на 24 ноември и в този момент са в изолираност, уточни районното здравно министерство.

Италия също заяви, че е засякла новата вариация на патогена. Вариантът е бил изолиран в болница в Милано в тестът на пациент, дошъл от Мозамбик. Пациентът, фамилията му и контактните им лица са в положително здраве, допълниха италианските лекари.

Във Англия са открити също два случая на инфектирани с Омикрон, стана ясно от думите на министъра на опазването на здравето Саджид Джавид, представен от Ройтерс.

" Късно нощес ми се обадиха от английската Служба за здравна сигурност. Информираха ме, че са открили два случая на новия вид Омикрон в Обединеното кралство, единия - в Челмсфорд, а другия - в Нотингам ", посочи Джавид.

Според министъра двата случая са свързани с пътешестване до Южна Африка, където бе регистриран новият вид на ковид.

Двамата инфектирани и членовете на семействата им са били тествани наново и им е казано да се самоизолират, до момента в който им се вършат нови проби и се наблюдават контактите им, уточни здравното министерство.

Англия прибавя Малави, Мозамбик, Замбия и Ангола към " аления " лист за пътувания от 04:00 часа на следващия ден. Това значи, че английските и ирландски жители, които идват от тези страни, ще би трябвало да останат под карантина в хотел, утвърден от държавното управление, за 10 дни. В листата към този момент са Ботсвана, Есватини, Лесото, Намибия, Република Южна Африка (РЮА) и Зимбабве.

Премиерът Борис Джонсън разгласи, че всички идващи в страната ще би трябвало да си вършат PCR-тест.

" Ще пожелаваме всеки, който влиза във Англия, да си прави PCR-тест до края на втория ден след идването и да се самоизолира, до момента в който не получи негативен резултат ", сподели Джонсън на конференция.

По думите му хората, които са били в контакт с лица, дали позитивен тест и евентуално инфектирани с разновидността Омикрон, ще би трябвало да се самоизолират за 10 дни.

Правителството също така ще затегне разпоредбите за носене на защитни маски. Програмата за бустерни дози ваксина против ковид също ще бъде ускорена, добави Джонсън.

Главният медицински консултант на Англия Крис Уити, който също взе участие в конференцията, заяви, че има забележителна възможност имунизациите да се оправят по-трудно с новия вид.

За евентуален първи случай на заразяване с новия вид ковид в Чехия заяви и министър председателят на страната Андрей Бабиш.

" Жената, която беше тествана за съществуването на новия вариант на ковид омикрон, е посетила Намибия и се завърна в Чехия през Южна Африка и ОАЕ. Чакаме резултатите от нейното проучване. Тя към този момент е изолирана, всичките й контакти се ревизират ", добави той.

Досега в Европа беше регистриран новият вид на ковид в Белгия и Нидерландия.

Бързото разпространяване на Омикрон измежду младежите в Южна Африка разтревожи здравните експерти. Само за две седмици Омикрон прекатурна обстановката в страната и след интервал на ниско ниво на разпространяване там започнаха да регистрират бърз растеж.

Световната здравна организация към този момент класифицира разновидността на COVID-19, открит в Южна Африка, като " пораждащ безпокойствие " и го отбелязя с гръцката писмен знак " омикрон ". В тази връзка Съединените щати и Европейският съюз ограничиха въздушен трафик с Южна Африка и някои прилежащи страни.

Унгария също ще наложи ограничавания за идващи от редица страни в южната част на Африка, присъединявайки се към ограниченията на Европейски Съюз.

Южна Корея също вкара ограничавания за идващи от осем африкански страни поради разновидността Омикрон. Издаването на визи за жители на тези страни се прекратява от на следващия ден, а южнокорейци, завръщащи се от района, ще бъдат карантинирани. Ограниченията са в действие за РЮА, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави.

Авиокомпания " Катар еъруейз " забрани достъпа до полетите й за пасажери от РЮА, Зимбабве и Мозамбик поради новия вид на ковид, за който се има вяра, че е силнозаразен и вероятно може да се окаже устойчив на ваксини.

Множество задгранични туристи са се устремили към летищата в РЮА, пробвайки се незабавно да изоставен страната, съобщи ТАСС.

Многобройните и непредвидения известия за анулация на полетите на редица самолетни компании ни сътвориха обилни компликации, уточни чиновник на летището в Йоханесбург.

Днес по обед Катар еъруейз, който е измежду най-големите авиопревозвачи от и до ЮАР, е спрял всички полети. В резултат хиляди туристи са се оказали в комплицирана обстановка, защото полетите им са били анулирани.

Индийският министър председател Нарендра Моди в това време предложи на държавното управление си да преразгледа проектите за намаляване на рестриктивните мерки за пътешестване, откакто е бил известен за характерностите на новия вид.

Българското Министерство на външните работи предложи да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския район

По информация на посолството ни в Претория поради новооткрития вид на COVID-19 - " Омикрон ", огромна част от самолетните компании, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от района като Ботсвана, Есватини, Зимбабве и Лесото, са оповестили, че стопират полетите от тези страни на основата на въведените ограничения в съответните страни, оповестиха от българското Министерство на външните работи.

От ведомството предлагат на българските жители да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския район до изясняване на обстановката и възобновяване на полетите.

Българските жители, изпаднали в неволя, могат да се свързват с посолството ни в Република Южна Африка непрекъснато на номер +27798937336. Той се употребява за съобщаване на незабавни случаи и спешни обстановки за оказване нужното подпомагане на засегнатите.

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии надирекция " Ситуационен център ": +35929482404; +35929713856 или на имейл: [email protected].

От Министерство на външните работи предлагат на българските жители, при пътувания в чужбина, да се възползват от опцията да се записват в рубриката " Пътувам за " на следния адрес:

Южна Африка " се усеща осъдена ", че е разкрила Омикрон

Република Южна Африка изрази през днешния ден страдание за затварянето на редица граници за нейни жители и пасажери от страната и съобщи, че откриването на новия вид Омикрон на ковид с помощта на работата на южноафриканските учени не трябва да се " санкционира " по този метод, съобщи Франс прес.

" Тази най-нова серия от забрани за пътешестване в действителност санкционира Южна Африка за напредъка й в геномното секвениране и способността по-бързо да открива нови разновидности. Блестящата научна работа би трябвало да се посреща с овации, а не да се санкционира ", означават управляващите в официално съобщение, публикувано два дни след оповестяването на това изобретение.

" Отбелязваме също, че нови разновидности са открити и в други страни. Никой от тези случаи няма никаква скорошна връзка с южноафриканския район. Уместно е да посочим, че реакцията по отношение на тези страни е радикално друга от тази към случаите от южноафриканския район ", продължава министерството на външните работи.

Ведомството акцентира, че СЗО сега предлага да не се подхващат такива ограничения, с цел да бъде поощрен един " теоретичен метод, учреден върху опасности ", и че южноафриканското държавно управление естествено се причислява към тази позиция.

Здравният министър на Южна Африка Джо Фаахла осъди още нощес незабавната реакция на доста страни, затворили границите си за южноафриканци, преди още да научат освен това за заплахата, която носи разновидността Омикрон.

" Някои ръководители търсят изкупителна жертва, с цел да решат един международен проблем ", разяснява Фаахла тази " паническа " реакция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР