Германия е решила, че може да изпълни зелените си амбиции

...
Германия е решила, че може да изпълни зелените си амбиции
Коментари Харесай

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

Германия е решила, че може да извърши зелените си упоритости без атомна сила, макар енергийната рецесия. Ето за какво страната е подготвена да затвори трите си оставащи нуклеарни централи още тази събота.

В Германия работят нуклеарни мощности от 1989 година само че скоро това ще остане единствено отдалечен спомен. Действията на страната идват във време, в което редица страни усилват нуклеарната сила в прехода си към по-екологични енергийни източници, само че най-голямата стопанска система в Европа уверено се придържа към проектите си - въпреки че не всички са съгласни с тях, написа Daily Sabah..

Решението Германия да се откаже от нуклеарната сила беше ускорено от някогашния канцлер Ангела Меркел през 2011 година след злополуката във Фукушима в Япония, само че след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година и края на евтиния съветски газ страната се изправи пред невиждана енергийна рецесия.

Само няколко месеца преди последните три останали централи в Германия да бъдат изключени на 31 декември 2022 година, публичното мнение стартира да се обръща. Правителството на канцлера Олаф Шолц, което включва се съгласи да удължи живота на централите до 15 април.

От 2003 година насам в Германия са затворени шестнадесет реактора. Трите последни централи са обезпечили 6% от силата на Германия предходната година, спрямо 30,8% от всички нуклеарни централи през 1997 година

Междувременно Германия е произвела 46% от силата си от възобновими източници през 2022 година, по отношение на по-малко от 25% преди десетилетие.
 Германия се отхвърли да удължава живота на своите АЕЦ. С едно изключение
Германия се отхвърли да удължава живота на своите АЕЦ. С едно изключение

Енергийната рецесия не била причина старите централи да работят

Амбициозни енергийни цели

Едва ли обаче сегашният прогрес във връзка с възобновимите енергийни източници ще бъде задоволителен за Германия, с цел да реализира личните си цели.

Освен въглищните централи Германия има проекти за затваряне на всички въглищни електроцентрали в страната до 2038 година Въглищата към момента обезпечават една трета от производството на електрическа енергия в Германия, с 8% нарастване през предходната година, с цел да компенсира загубата на съветски газ.

Шолц предизвести, че страната ще би трябвало да конфигурира " четири до пет вятърни турбини дневно " през идващите няколко години, с цел да отговори на потребностите си. От където и да го погледнем това звучи като тежка задача. Още повече единствено 551 вятърни турбини са конфигурирани през предходната година.

На Германия ще й се наложи и да удвои скоростта, с която конфигурира фотоволтаично съоръжение съгласно мозъчния концерн Agora Energiewende.

Може би и това е повода през последните месеци са бъдат признати редица регулаторни облекчения в опит да се ускорят процесите на обмисляне. Планирането и утвърждението на план за вятърна сила лишава приблизително четири до пет години. Дори този период да се редуцира с една или две години би било някаква стъпка напред.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР